rezultati istraživanja /

Hrvatska rodilišta su na dnu ljestvice, samo je Srbija bila gora od nas u pružanju skrbi tijekom pandemije

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Hrvatska se našla na predzadnjem mjestu na ljestvici od ukupno 12 zemalja

18.2.2022.
11:22
Ilustracija/Shutterstock
VOYO logo

U medicinskom časopisu The Lancet Regional Health Europe objavljen je znanstveni rad pod nazivom "Kvaliteta zdravstvene zaštite za majke i novorođenčad u bolničkim rodilištima oko porođaja za vrijeme pandemije COVID-19: Online istraživanje perspektive majki u 12 zemalja Europske regije SZO".

Online upitnik temeljen je na Indeksu kvalitete skrbi za majke i novorođenčad Svjetske zdravstvene organizacije i organiziran u četiri područja: pružanje skrbi, iskustvo skrbi, dostupnost fizičkih i ljudskih resursa, te utjecaj COVID-19 na pružanje skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju rezultata u svakom području, formirana je ukupna rang lista odgovora za to područje (0-100) te ukupna ocjena (0-400).

Image
ZABORAVLJENI OTOCI /

Nekad su na Braču imali rodilište, danas nemaju ni ginekologa: Potraga istražuje kako funkcionira zdravstveni sustav na otocima

Image
ZABORAVLJENI OTOCI /

Nekad su na Braču imali rodilište, danas nemaju ni ginekologa: Potraga istražuje kako funkcionira zdravstveni sustav na otocima

Hrvatska se našla na predzadnjem mjestu na ljestvici od ukupno 12 zemalja. Na vrhu ljestvice stoje Luksemburg (355), Španjolska (345) i Njemačka (335) a na dnu Rumunjska (275), Hrvatska (270) i Srbija (205).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je najbolje ocijenjena u područjima pružanja skrbi (80 bodova od mogućih 100) i u području ocjene promjena vezanih uz COVID (70 bodova od mogućih 100), dok su lošije ocijenjeni iskustvo skrbi (65 od mogućih 100) i dostupnost fizičkih i ljudskih resursa (55 od mogućih 100).

Istraživanje je obuhvatilo ukupno 21.027 žena koje su rodile u prvoj godini pandemije, od 1. ožujka 2020. do 15. ožujka 2021. u dvanaest zemalja Europske regije SZO, prenosi Novi list.

U suradnji s voditeljicama znanstvenog projekta Imagine EURO, tršćanskog Instituta Burlo Garofolo, na projektu su u Hrvatskoj radile voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda, magistra znanosti Daniela Drandić i predavačica na Katedri za primaljstvo Sveučilišta u Rijeci, doktorandica Magdalena Kurbanović.

"Ovo je istraživanje ukazalo još jednom na sve probleme u zdravstvenoj zaštiti za trudnice, rodilje i babinjače, a na koje Roda upozorava nadležne institucije i javnost od početka pandemije – ponajprije na srozavanje kvalitete usluga, uskraćivanje pratnje na porodu i nedostatnu podršku u dojenju. Pitanje je samo hoće li nadležne institucije usmjeriti napore prema rješavanju ovih problema", upozorile su iz Rode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još jednom smo vidjele da, usprkos tome što se neprestano govori o demografiji, kad treba uvesti promjene u sustav zdravstvene zaštite, žene i djeca jednostavno nisu prioritet"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo