Hrvatska policija želi poslati Filipinku u smrt?!

Henry Estur, točnije April, je transrodna osoba iz Filipina i zaljubila se u Marka iz Hrvatske.

22.10.2010.
9:19
VOYO logo

U strahu za svoj život, Henry Estur, točnije April, transrodna osoba s Filipina obratila se za pomoć udruzi Kontra u studenom 2009. godine.

Tako se doznaje da je boravila u Hrvatskoj zahvaljujući vizi za privatni posjet kod svog partnera Marka koji je hrvatski državljanin. April je rekla da se boji vratiti se na Filipine jer je tamo zbog svog rodnog identiteta u više navrata bila fizički napadnuta i kamenovana na ulici, te joj obitelj prijeti da će ju ubiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažirana je odvjetnica za rad na slučaju i podnesen je zahtjev za azil u Republici Hrvatskoj, međutim zahtjev je odbijen. Nakon toga April je pokrenula postupak pred Upravnim sudom i predložila odgodu izvršenja do odluke Upravnog suda. Dana 19.10.2010.g. MUP je ostavio April poziv da se javi u policijsku postaju Novi Zagreb, što je ona odmah i učinila. Kada je došla u policijsku postaju oduzeta joj je sloboda, kazano joj je da je u prekršaju jer je nezakonito u RH i da će protiv nje biti podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu radi nezakonitog boravka u RH.

Kasnije istoga dana policija je April prepratila na dežurni prekršajni sud u Oranicama, te je održana rasprava na kojoj se stranka izjasnila da se ne osjeća krivom, iznijela je svoju obranu, te je njena braniteljica sudu predočila dokumente iz kojih proizlazi da ona nije nezakonito u RH jer je pokrenula postupak dobivanja azila, da je pokrenula upravni spor, te da je predložila odgodu izvršenja do odluke upravnog suda koja joj nikada nije dostavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je donio odluku da će se postupak nastaviti, ali zabranjuje napuštanje teritorija RH klijentici, oduzima joj putovnicu i pušta ju da se brani sa slobode. Nakon što je sudska odluka uručena stranci, na sudskom hodniku prilazi joj policajac koji je bio na raspravi i odvodi je na dežurni odjel jedinice za zadržavanje i preprate, te provode upravni postupak i izriču joj mjeru protjerivanja iz zemlje, nakon čega je odvedena u Ježevo.

''Policija si je uzela za pravo da na štetu stranke promijeni odluku suda i protjera ju iz Republike Hrvatske. Policija je odvjetnici odbila dostaviti rješenje, te joj nije dozvolila da kontaktira stranku, dakle stranci nije omogućeno da ima odvjetnika. Također, April nije omogućeno da iskoristi pravo na telefonski poziv po dolasku u Ježevo. Njen partner i njegova obitelj su čekali cijelu noć poziv. Odvjetnici do danas nije omogućen kontakt s klijenticom i ne znamo što se s njom događa'', stoji u tekstu Kontre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje se kako je nezamislivo da policija na štetu stranke derogira odluku suda donesenu na temelju neposrednog izvođenja dokaza u kontradiktornom prekršajnom postupku.

''Tražimo da April bude odmah puštena na slobodu sukladno odluci Prekršajnog suda u Oranicama i zakonima Republike Hrvatske. Ukoliko April ne bude puštena na slobodu, obratit ćemo se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog teškog kršenja ljudskih prava naše klijentice, kako bi sud izrekao privremenu mjeru kojom će se zabraniti RH da protjera April'', poručuju iz Kontre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo