DOBILI SMO VIŠE OD MILIJARDU EURA / Propada novac za obnovu? EK: 'Hrvatska nije tražila produljenje roka. To uredbom nije ni predviđeno...'

Image
Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Iz Europske su komisije potvrdili da Hrvatska nikad nije tražila produljenje roka za korištenje sredstava za obnovu, ali i da taj novac ne služi za izgradnju objekata već za normalizaciju života

9.2.2022.
14:55
Igor Kralj / PIXSELL
VOYO logo

Uredba o ESF-u ne predviđa mogućnost produljenja roka od 18 mjeseci za korištenje odobrenih sredstava, a Hrvatska nije ni tražila produljenje za korištenje tih sredstava koje je dobila nakon potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji, izjavio je u srijedu glasnogovornik Komisije.

Image
PLJUSKA IZ BRUXELLESA /

Stiglo pismo iz Europske komisije: Nema produljenja roka, Hrvatska bi mogla izgubiti milijarde kuna za obnovu!

Image
PLJUSKA IZ BRUXELLESA /

Stiglo pismo iz Europske komisije: Nema produljenja roka, Hrvatska bi mogla izgubiti milijarde kuna za obnovu!

"Uredba o Europskom fondu solidarnosti (ESF) ne predviđa mogućnost produljenja roka od 18 mjeseci za korištenje sredstava, počevši od dana uplate. Od Hrvatske nismo ni dobili zahtjev za produljenjem", odgovorio je Stefan De Keerrsmaecker na pitanje novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznat će se sanacija dimnjaka

On je pojasnio da se sredstva iz toga fonda mogu koristiti od dana kada se dogodila elementarna nepogoda, to jest da se mogu priznati i opravdati svi troškovi koje je država članica imala odmah nakon nepogode za hitno saniranje i zbrinjavanje ljudi, a ne od dana kada je primila sredstva iz Europskog fonda solidarnosti. To znači da će primjerice biti priznati troškovi uklanjanja dimnjaka nakon potresa ili troškovi privremenog smještaja i hrane za ljude čiji su domovi teško oštećeni.

Na novinarsko pitanje je li bilo slučajeva da je neka zemlja morala vratiti dio sredstava koje nije uspjela potrošiti, De Keerrsmaecker je rekao da nema pred sobom konkretne brojke, ali da su, "na temelju našeg iskustva", sva sredstva u pravilu bila iskorištena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Normalizacija života, a ne obnova

Sredstva iz Europskog fonda solidarnosti nisu namijenjena za obnovu, nego za što hitniju normalizaciju života nakon elementarnih nepogoda, potresa, poplava, i slično. Stoga je i rok za korištenje samo 18 mjeseci.

Kao prihvatljivi troškovi mogu se priznati, primjerice, intervencije vatrogasaca i spasilačkih službi, dostava hrane, odjeće, lijekova ugroženom stanovništvu, smještaj ljudi čiji su domovi nastradali ili iznajmljivanje alternativnih prostora za škole ako su oštećene u mjeri da u njima nije moguće organizirati nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je nakon potresa u Zagrebu dobila 683,7 milijuna eura, a nakon potresa na Banovini još 319 milijuna eura, što je ukupno nešto više od milijardu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo