PLJUSKA IZ BRUXELLESA / Stiglo pismo iz Europske komisije: Nema produljenja roka, Hrvatska bi mogla izgubiti milijarde kuna za obnovu!

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska je zasad potrošila 119 milijuna kuna od 5,1 milijardi koje su na raspolaganju

13.1.2022.
16:00
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Europska komisija neće produžiti Hrvatskoj rok za potrošnju 5,1 milijarde kuna koje smo dobili za sanaciju hitnih šteta od zagrebačkog potresa, piše Jutarnji list.

Drugim riječima, Hrvatska će ostati bez milijardi. Od 5,1 milijardi kuna do danas smo isplatili mizernih 119 milijuna kuna, odnosno tek 2,3 posto od ukupnih sredstava na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAČUNICA JE JASNA... /

Koliko dugo će trajati obnova? Profesor građevine ima crnu prognozu: 'I to uz sav novac na hrpi i sve projekte'

Image
RAČUNICA JE JASNA... /

Koliko dugo će trajati obnova? Profesor građevine ima crnu prognozu: 'I to uz sav novac na hrpi i sve projekte'

Ogroman dio tog novca će se tako morati vratiti jer Hrvatska neće uspijeti cijeli iznos potrošiti do lipnja kada je rok.

U dopisu iz Europske komisije stoji kako je jasno da pravila Fonda solidarnosti nalažu da nema niti razmatranja produljenja roka od 18 mjeseci za iskorištavanje sredstava od dana kada nam je novac isplaćen. Krajni je rok tako 17. lipanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković uvjeravao da će se rok produljiti

Također, do sredine siječnja očekuje se da Hrvatska pošalje akcijski plan korištenja sredstava iz Fonda u kojem će biti informacije o isplaćenom novcu, plan za isplate i potencijalne mjere za otklanjanje poteškoća.

Do danas smo zaprimili 545 projekata vrijednih 11,9 milijardi kuna, a skopljeno je 316 ugovora u vrijednosti 8,4 milijardi kuna, piše Jutarnji list. Ugovoreno je dakle i više projekata nego što se može financiorati iz Fonda ali se ta sredstva ne isplaćuju, a to se jedino ne računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva Fonda solidarnosti dobili smo za obnovu javnih zgrada nakon zagrebačkog potresa, a Vlada se nadala da će uvjeriti Komisiju za produljenje roka.

Premijer Andrej Plenković uvjeravao je da će rok biti produljen, no do toga nije došlo. "Element progresivne štete. Dakle, potres u Zagrebu je bio u ožujku 2020., a potres na Banovini jako se osjetio i u Zagrebu. Ta činjenica nas je dovela da su se i štete povećale i da ćemo onda s vrlo razložnom i jasnom argumentacijom, siguran sam, doći do toga da se ti rokovi produlje", govorio je krajem prosinca Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike