HRVATSKA MORA POVEĆATI ODVOJENO SKUPLJANJE OTPADA: / U suprotnom, Europska unija mogla bi nas kazniti

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Europska unija prijet kaznom ako Hrvatska ne poveća odvajanje otpada

28.11.2018.
11:42
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj trenutno proizvodimo više od milijun i 700 000 tona otpada, od čega je 72% miješani otpad, a samo 28% odvojeno sakupljeni otpad. To se svakako mora promijeniti, Europska unija također prijeti kaznom ako Hrvatska ne bude radila po direktivi, pa ministarstvo planira do 2022. godine ne samo smanjiti količinu otpada, nego i povećati razvrstavanje otpada na 60 posto, piše RTL.

Ogledni primjer Zaprešića

U Zaprešiću postoji jedan od najrazvijenijih sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, tako da su pred zgradama posebni kontejner za odvojeno odlaganje otpada. Veliki dio Hrvatske tek čeka kako bi napravio nešto slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju identifikacijske kartice, gdje on identificira sebe, otvara taj kontejner i u njega odlaže miješanji komunalni otpad kojeg mora platit ili druge vrste otpada koje odlaže potpuno besplatno", rekao je Željko Majcen, direktor komunalnog poduzeća Zaprešić.

Veliki izazov i prijetnja KAZNE

Smanjiti količinu otpada i povećati na 60 posto odvojeno skupljanje veliki je izazov, tvrdi ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić jer "do ovog trenutka nažalost, temeljem svega onog što je odrađeno u desetljećima prije nas infrastruktura u RH nije bila na zadovoljavajućoj razini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da se zbog toga Hrvatska okreće EU fondovima te da nas europske regulative primoravaju da u idućih godinu dana postotak odvojeno prikupljenog otpada povećamo na 50 posto, postoji objektivna prijetnja kazne. Međutim, Ćorić je rekao kako "ne žele uopće kalkulirati s takvom tezom".

Problem s odlagalištima

"Da, postoji problem s odlagalištima. Da, Europska komisija može razmotriti prijavu Hrvatske sudovima, ali to je batina. Mi znamo da je u međuvremenu na raspolaganju puno mrkve za korištenje", rekla je je Joanna Drake, zamjenica generalnog direktora EK za okoliš, koja pod mrkvom misli europski novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo