HRVATSKA JE POSTAVILA OGRADU NA GRANICI S BIH: / 'Temelji za postavljanje pomične fizičke barijere napravljeni su i ranije'

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
21.2.2020.
16:13
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Republika Hrvatska jutros je postavila pomičnu ogradu na granični prijelaz Ličko Petrovo Selo koji je jedan od glavnih prometnih pravaca prema Bosni i Hercegovini. Iz Ministarstva unutarnjih poslova su bosansko-hercegovačkom portalu Klix.ba potvrdili postavljanje ograde i pojasnili zbog čega su to učinili.

"S obzirom na to da je u Schengenskom katalogu EU za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odvojeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)", stoji u odgovoru MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograde zbog migranata

Dodaju kako je Zakonom o nadzoru državne granice propisano da graničnom prijelazu pripada i okolni prostor potreban za obavljanje granične kontrole i drugih formalnosti te neposredna okolica s objektima iste namjene. Staro Petrovo Selo nije jedini granični prijelaz koji će biti ograđen.

"Temelji za postavljanje pomične fizičke barijere (ograde) napravljeni su i ranije na nekim graničnim prijelazima u Hrvatskoj, kao naprimjer na graničnim prijelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina", potvrdili su iz MUP-a i dodali da je moguće postavljanje novih ograda, ovisno o analizama rizika od migrantske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednička suradnja

Nedavno su se sastali ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović te ocijenili da se BiH susreće s teškim problemom migrantske krize s kojim se ne može nositi jer nema dovoljno ljudstva i opreme.

"Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU, očekujem da i oni bolje sagledaju sve dimenzije krize", rekao je Radončić koji je nekoliko dana kasnije rekao da u Grčkoj 100.000 ljudi čeka da preko BiH krene prema Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je kako su hrvatske vlasti ozbiljno shvatile ovo upozorenje te krenule jačati granice, dok je BiH ovisna o pomoći s vrha vlasti i međunarodne zajednice. Božinović je na sastanku istaknuo kako Hrvatska i BiH s gotovo 1000 kilometara granice moraju svakodnevno surađivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo