HRVATSKA JE 63. VOJNA SILA SVIJETA: / Prestigla nas je Srbija, a Slovenci imaju godišnji budžet koji Amerika potroši u tri dana

Image

Vodeća svjetska vojna sila i dalje je SAD, a slijede Rusija i Kina, dok je Hrvatska napredovala do 53. mjesta, iza Srbije i ispred Slovenije

27.3.2021.
10:35
VOYO logo

Tko je najjača vojna sila svijeta? Stranica Global Firepower svake godine objavljuje ljestvicu od 140 nacionalnih oružanih snaga poredanih od najjače do najslabije. Kako na tom popisu stoji Hrvatska, a kako susjedne zemlje. Napredovali smo, napredovali su i susjedi, a prema ovom izvješću jedan nas je čak i prestigao, javlja RTL.

Situacija na svjetskom vojnom prijestolju nije se promijenila. Vodeća sila i dalje su Sjedinjene Države, a slijede Rusija i Kina. Amerika ima daleko najveći vojni proračun od golemih 740 i pol milijardi dolara na godinu, no zanimljivo je da Rusija s puno manjim budžetom od 42 milijarde dolara ne zaostaje puno po ovom indeksu moći. Što je indeks bliže nuli, to je zemlja moćnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je napredovala do 63. mjesta, što je skok od 7 mjesta u dvije godine s proračunom 880 milijuna dolara godišnje. Još više je, barem prema ovoj listi, napredovala Srbija koja nas je prestigla, skočila za 18 mjesta i zasjela na 61. mjesto. Vidimo da u vojsku Srbija na godinu ulaže preko milijardu dolara, dakle nešto više od Hrvatske. Susjedi Slovenci su na 88. mjestu s budžetom od 545 milijuna dolara, što je iznos koji Amerika potroši u nešto više od tri dana.

Hrvatske oružane snage

Hrvatske oružane snage broje 15.500 vojnika čije su odore, kacige i puške proizveli domaći proizvođači, a ima i 20.000 rezervista. Uz sedamdesetak tenkova, kopnena vojska raspolaže s ukupno 650 oklopnih vozila. Ratno zrakoplovstvo još uvijek predvode legendarni Mig-21 koji su doduše stari 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo