HRVATSKA IMA NOVA ŽARIŠTA, BOŽINOVIĆ O DODATNIM MJERAMA: / 'Razmatramo to!'; Poslao i poruku organizatorima okupljanja

Image
Foto: Pixsell

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 141

29.7.2020.
15:20
Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva ViliBeroš potvrdio je na konferenciji Nacionalnog stožera da je u posljednja 24 sata zabilježen 71 novi slučaj zaraze. Jedna je osoba preminula, a radi se o muškarcu 1941. godište s opsežnim komorbiditetom koji nije bio na respiratoru u KBC-u Osijek.

Image
BEROŠ POLEMIZIRAO S MILANOVIĆEM, USTAVNI STRUČNJAK GA POKLOPIO: /

'Za građane je ovo zbunjujuće, ako ne i varljivo'

Image
BEROŠ POLEMIZIRAO S MILANOVIĆEM, USTAVNI STRUČNJAK GA POKLOPIO: /

'Za građane je ovo zbunjujuće, ako ne i varljivo'

"U protekla 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj osoba pozitivnih na koronavirus, pa je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 754. Ako pogledamo prošli tjedan, primjetan je silazni trend broja aktivnih slučajeva", kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj HZJZ-a KrunoslavCapak potvrdio je da brojke skaču te dodao da su se pojavilo nekoliko novih žarišta u Sinju, Imotskom i Cerni te je dodao da su velike brojke uglavnom povezane s većim okupljanjima poput vjenčanja, sprovoda i momačkih večeri.

"Radi se o žarištima, prije svega, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, novooboljeli su vezani uz vjenčanje. Imamo i dvije nove situacije, sprovod i karmine u Imotskom. Što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, tamo imamo situacije vezane uz momačke večeri i vjenčanja. Vjenčanje se preselilo u Našice zbog ograničenja broja. Nekoliko novih žarišta, ne toliko velikih, ali su nam ove velike brojke povezane s tim velikim okupljanjima i to nam je, u ovom trenutku, glavni izvor zaraze", poručio je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apel građanima

Upitan hoće li se s obzirom na ova žarišta i veća okupljanja, razmotriti neke nove mjere i ograničenja, ministar unutarnjih poslova DavorBožinović je rekao kako Stožer svaki dan razmatra situaciju s velikim događanjima te da je žarišta manje od okupljanja, pozvao je još jednom organizatore velikih okupljanja da se pridržavaju mjera HZJZ-a te dodao da epidemiološka situacija može imati veliki utjecaj na sve, a ponajviše na turizam.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

22.07.2020., Zagreb - Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite oko korona virusa odrzana je sjedistu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Vili Beros.

“I danas pozivamo organizatore takvih događaja da se pridržavaju mjera koje je propisao HZJZ jer je to jedini način da imamo što manje oboljelih. Ta slika može imati utjecaja i na druge gospodarske aktivnosti, prije svega, turizam, pa pozivamo na odgovornost. Velika većina organizatora se drži preporuka, još uvijek vučemo ove novooboljele kao kontakte ranije organiziranih okupljanja, ali je bitno da svi shvate da nam ukupna epidemiološka slika ovisi o ponašanju svakoga od nas. Bitno je da svi shvate da nam ukupna epidemiološka slika ovisi o ponašanju svakog od nas", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 141, izvijestio je Beroš. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, od kojih je osmero bolesnika na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 46,9 godina.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježena 4993 slučaja. Od početka epidemije testirane su ukupno 115.722 osobe, a u protekla 24 sata testirano ih je 1632, što daje postotak pozitivnih od 4,32 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve najnovije vijesti o koronavirusu pratite OVDJE.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo