glomazan sustav / Hrvatska ima jednu od najvećih Vlada: Evo koliko ministarstava imaju druge europske zemlje

Obzirom da se nikad nije dogodilo da se ministarstva ukidaju usred mandata to sigurno neće napraviti ni ova Vlada

26.2.2019.
22:25
VOYO logo

Još jedna velika najava upravo je izašla iz radionice Andreja Plenkovića - smanjenje broja ministarstava. Hrvatska naime kao jedna od najmanjih europskih zemalja ima jednu od najvećih Vlada, sa čak 20 ministarstava. I sam je Plenković tome pridonio - da bi udovoljio prohtjevima Gorana Marića i Mosta koji ga je gurao, odmah na početku mandata Mariću je izmislio Ministarstvo državne imovine koje radi apsolutno isti posao kao i nekad Državni ured za upravljanje državnom imovinom.   

Ali evo nakon dvije godine mandata, u Vladi su spoznali da je to malo prevelik i glomazan sustav za upravljanje pa se navodno razmišlja o smanjenju na 12 ministarstava, donosi Jutarnji list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj ministarstava se mijenjao kako su se mijenjali premijeri

Tako bi se spojila ministarstva obrane i branitelja, socijale i zdravstva, turizma i gospodarstva, financija i europskih fondova, građevine i pravosuđa. 

Doduše malo je nejasno s kojom logikom bi se spojilo pravosuđe i građevina, ali prije bi našli iglu u plastu sijena nego logiku u državnoj upravi pa je nećemo ni tražiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj se broj ministarstava mijenjao kako su se mijenjali premijeri. Dok je predsjednik Vlade bio Ivica Račan - ministarstava je bilo 18 - onda 20.

Ivo Sanader je to u prvom mandatu smanjio na 14, pa povećao na 15 u drugom, što se zadržalo i za vrijeme Jadranke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo da se najveći skok broja ministarstava dogodio za vrijeme Zorana MIlanovića koji ih je imao 19.

Zahvaljujući Zoranu Milanovću po broju ministarstava ušli u sam vrh

Premijer Plenković krenuo je s 19, ali onda je uveo i ministarstvo državne imovine pa smo se vratili na Račanovih 20. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa smo tako zahvaljujući Zoranu Milanovću po broju ministarstava ušli u sam vrh Europske Unije. Najviše ih ima Rumunjska, čak 24. Slijedi Grčka s 21 ministarstvom, onda Hrvatska s 20. Velika Velika Britanija ima 19, Francuska 16, jednako kao i naši susjedi Slovenci. 

Njemačka ima 14 ministara, Italija 13. Finska, koja ima broj stanovnika sličan kao Hrvatska, ima 12 ministarstava. Najmanje, 11, ima malena Estonija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr

Obzirom da se nikad nije dogodilo da se ministarstva ukidaju usred mandata to sigurno neće napraviti ni ova Vlada, ali zato su nam ponudili Zakon o sustavu državne uprave kojim bi se broj tijela državne uprave smanjio sa 52 na 32 čime bi se navodno racionalizirao  sustav državne uprave. 

Model - vuk sit a ovce na broju

Kažem navodno jer bi se poslovi koje sad obavljaju Uredi državne uprave zapravo samo prebacili na županije a teško je očekivati da će županije više posla raditi s istim brojem ljudi, tako da sve miriše na model - vuk sit a ovce na broju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno bi se ukinuli pomoćnici ministara i uveli ravnatelji uprava tobože radi depolitizacije državne uprave jer će se ravnatelji birati na javnom natječaju. Kažem tobože jer u Hrvatskoj to znači da će ih opet birati politika jer podsjetimo, javni natječaj u Hrvatskoj i služi jedino tome da nakome namjestite posao ili radno mjesto. 

A bilo bi stvarno nepravedno da pored toliko članova HDZ-a na javnim natječajima pobjeđuju neki drugi. I treća novina tj. starina koju nam donosi ministar Lovro Kuščević jest zapošljavanje najbližih suradnika po sistemu revolving door.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle da recimo ministar Kuščević sa sobom u ministarstvo može dovesti par svojih suradnika a da se ne zamara s javnim natječajima ali da oni onda zajedno s njim moraju i otići. 

To je podsjetimo uvela i Vlada Zorana Milanovića, ali se na kraju ispostavilo da ti koji su došli nikad nisu ošli, ali ministar nas uvjerava da to nije isto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo