prvi revizori u hrvatskoj /

Hrvatski CSI za ceste - svaka prometnica morat će imati njihov pečat

Hrvatska je dobila stručni tim koji će morati odobriti svaki cestovni projekt! Sve kako bi prometnice bile sigurnije

13.5.2017.
18:39
VOYO logo

Prva skupina hrvatskih revizora odslušala je savjete slovenskih kolega. Odslušali su teorijska predavanja, a sada su obavili i prvi izlazak na teren. 

"Dobijete jedne druge smjernice da opazite detalje na cesti koje niste prije kako biste mogli dati svoje mišljenje o unaprjeđenju cesta", objasnio je Denis Šimunić, revizor ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostora za greške nema.

"To je velika odgovornost, teško je procijeniti koliko jedan ljudski život vrijedi, neprocjenjiv je i svaki život koji spasite velika je stvar", Saša Tomašić, revizor ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka ih puno posla. Promatraju baš svaki detalj iz svih smjerova i kuteva.

"Oni ocjenjuju vidljivost na cesti po danu po noći, kvalitetu prometnih znakova, trase, okolinu ceste, ima li u blizini ceste nekavih prepreka i stupova ili stabala koji ne bi trebali biti tu", Marko Šoštarić, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Primjerice, ovako se ispituje noćna vidljivost.

"Ispituje kolika je vrijednost u ovom smislu sada mjerimo rubnu desnu liniju i na ovom desnom  displeju nam pokazuju da je vrijednost 360 mikrokandela po luxu po metru kvadratnom", Mario Fiolić, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naručitelj mjerenja su koncesionari i upravitelji cesta, a na to ih obvezuje Europska direktiva. Međutim, preporuke revizonara moraju tražiti, ali ne i uvažiti ih.

"Ali će te preporuke biti dostavljenje koncesionarima, upravljačima i one bi kao takve trebale biti uvažene, bit će uvažene u nekom sljedećem periodu", Marko Ševrović, Fakultet prometni znanosti u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revizori će obaviti nadzor nad 1.600 kilometara autocesta i državnih prometnica. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo