'Hrvatska će obnoviti spomenike ustaških zločina'

U nazočnosti Ive Josipovića održana je kod Šaranove jame na Velebitu, nedaleko Gospića, komemoracija žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jadovno i otkrivena obnovljena spomen ploča.

26.6.2010.
20:18
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je u tim logorima ubijeno između 30.000 i 40.000 ljudi te je hrvatski antifašizam i partizansku borbu nazvao temeljem hrvatske državnosti.

''Suvremeni nastavak te borbe, pravedan i obrambeni Domovinski rat, nastavak je toga antifašizma što je zajedno dovelo do uspostave samostalne i demokratske Hrvatske'', kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši na uspješno provedenu denacifikaciju Njemačke Josipović je ustvrdio da hrvatska povijest još nije do kraja valorizirana jer je u Hrvatskoj previše porušenih spomenika i zaboravljenih žrtava, poput ovih u Jadovnom.

''Zbog toga ćemo obnoviti sve naše spomenike. Moje nije da o tome govorim, nego da inzistiram da se to ostvari'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Mirko Mećava osudio je, kako je kazao, ustrajna nastojanja da se sporadična zlodjela partizana u Drugom svjetskom ratu dovode u istu ravan sa sistemskim državnim terorom Nezavisne Države Hrvatske.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac osuđujući politiku zaborava takvih zločina nazvao je ustaške zločine politikom državnog genocida koja je uzrokovala kasniju politiku odmazde i osvete, te je i on osudio politiku izjednačavanje žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedilo je otkrivanje obnovljene spomen ploče u uvali Slana na otoku Pagu, s komemoracijom za žrtve ustaškoga terora u dva paška logora Slano i Matajna, a koji su također djelovali u sklopu Jadovna.

Prethodni članak:

arti-201005100464006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo