POMOĆNIK MINISTRA / 'Hrvatska će do 2026. biti očišćena od mina, a za to treba 459 milijuna eura'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Najviše minski sumnjivog prostora Republike Hrvatske čine šumske površine

10.10.2019.
21:50
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Od 1996. godine do danas od mina je ukupno stradalo 597 osoba, od čega 131 pirotehničar. Smrtno su stradale 203 osobe, od kojih 38 pirotehničara. U istom je razdoblju u minskim incidentima i nesrećama nastradalo 69 osoba mlađih od 18 godina, od kojih 12 smrtno. Posljednji minski incident s ozljedom dogodio se u srpnju ove godine. Posljednje smrtno stradavanje od mina bilo je u prosincu 2016., a 2004. zabilježeno je posljednje stradavanje djece od mina, tužne su brojke koje iznosi pomoćnik ministra za civilnu zaštitu Damir Trut.

''Minski sumnjiv prostor Republike Hrvatske (MSP) iznosi 317,7 četvornih kilometara te obuhvaća područja osam županija - Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Karlovačke - te 54 grada i općina koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Pretpostavlja se da je MSP zagađen s oko 29.500 mina. Cjelokupni MSP na teritoriju Republike Hrvatske obilježen je s više od 11.656 oznaka upozorenja na minsku opasnost. Prema strukturi preostalog MSP-a, šumske površine čine 98,4 posto, poljoprivredne površine 1,3 posto, a 0,3 posto ostala su zemljišta. To upućuje na okolnost da MSP više nije u neposrednoj blizini naselja, škola i obiteljskih domova, kao ni u blizini operativne infrastrukture'', objasnio je Trut u razgovori za Glas Slavonije.

Najzagađenije županije su Ličko-senjska sa 111,2 četvornih kilometara, zatim Sisačko-moslavačka s 56,7, Osječko-baranjska s 32,4 te Karlovačka županija s 45,5 četvornih kilometara.

''Prošle godine, 30. studenoga, na 17. sastanku država članica Ottawske konvencije zahtjev Republike Hrvatske za produžetak roka dovršenja obveze sadržane u članku 5. Ottawske konvencije - uništavanje protupješačkih mina u miniranim područjima, jednoglasno je i bez primjedbi usvojen. Rok za ispunjenje obveza produžen je za sedam godina, odnosno do 2026. godine. Ukupno potrebna financijska sredstva za provedbu ciljeva iz Ottawske konvencije procjenjuju se na 459 milijuna eura. Od ukupno procijenjenih sredstava očekuje se 170 milijuna eura realizirati iz EU fondova, što je 37 posto'', kazao je, između ostalog, Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo