EKSTREMNA LJETA / Hrvatima prijeti najveći rizik od smrti zbog vrućina, čak se zna i u kojem gradu je opasnost na najvišoj razini: 'Primjećujemo to...'

Pacijenti nisu ni svjesni koliko velike vrućine mogu utjecati na njihovo zdravlje, potvrdio je liječnik obiteljske medicine Juraj Jug

8.9.2023.
11:32
VOYO logo

Na zadarskoj meteorološkoj stanici početkom kolovoza termometar je pokazao rekordnih 39 stupnjeva Celzija. To je ujedno i najviša zabilježena temperatura od 1961. godine, to jest, od početka mjerenja na toj meteorološkoj stanici. Kako piše Danas.hr, ti iznimno vrući dani za neke predstavljaju samo još jedan običan dan, dok drugima baš te velike temperature mogu ozbiljno naštetiti zdravlju.

Istraživanje objavljeno u Lancet Planetary Healthu bavi se baš time - učinku vrućina na smrtnost. Rezultati su pokazali da je najveći rizik od smrtnosti povezanog s vrućinama u Europi, upravo u Hrvatskoj. Upravo zato, stopa viška mortaliteta povezana s vrućinama u Hrvatskoj iznosi 37 na 100 tisuća ljudi, a Osijek je rekorder s 58.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSTREMA JE SVE VIŠE /

Izaziva različite posljedice, a meteorolozi znaju da ih čeka puno posla: Što je 'omega blok' koji upravo kruži Europom?

Image
EKSTREMA JE SVE VIŠE /

Izaziva različite posljedice, a meteorolozi znaju da ih čeka puno posla: Što je 'omega blok' koji upravo kruži Europom?

"Primijetili smo da postoji taj višak smrtnosti i to primjećujemo iz godine u godinu", naglasio je Tomislav Benjak s Odjela za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina HZJZ-a.

HZJZ i DHMZ provode istraživanje

Ti podaci ne čude ako se u obzir uzme veliki broj vrućih dana kod nas. Osim toga, Hrvatska se nalazi među pet zemalja s najvećim udjelom starijih osoba u Europskoj uniji. Na vrhu smo i po broju pretilih ljudi, imamo kraći očekivani životni vijek, a u istraživanju se uzela u obzir i stopa nezaposlenosti, razine obrazovanja te broj raspoloživih bolničkih kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da pacijenti nisu ni svjesni koliko velike vrućine mogu utjecati na njihovo zdravlje, potvrdio je i liječnik obiteljske medicine Juraj Jug.

"Iako to mi 100 puta ponavljamo, svake godine pričamo iste stvari, bez obzira na to, pacijenti uzimaju premalo tekućine, a s druge strane izlažu se vrlo visokim temperaturama, često dolaze kod nas i u 13.30, po najvećem suncu", dodao je Jug. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, između ostalog, surađuje s DHMZ-om i provodi istraživanje o smrtnosti i toplinskim valovima u posljednjih 10 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti jedna studija koja će biti na tragu onoga što smo mi već u HZJZ-u vidjeli, ali nikada nismo sveobuhvatno istraživanje nastavili, a da postoji povezanost povećanog broja smrti u tijeku tih toplinskih valova. Čega je bilo i u prethodnim razdobljima, ali sada svjedočimo pojačanom intenzitetu i njihovoj učestalosti", kazao je Benjak.

Iduće godine čeka nas još toplije ljeto

Stvari ne idu nabolje - ljeto 2023. godine najtoplije je do sada zabilježeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li ostao još netko koga bi takve informacije mogle iznenaditi, jer stalno pričamo o rušenju toplinskih valova i rekordima, ekstremima, a definitivno o tome da je svaka godina sve toplija i toplija", kazala je meteorologinja RTL-a Ana Bago.

Prošlog ljeta u Europi je umrlo 60 tisuća ljudi, a već se najavljuje kako će iduće ljeto biti još gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Pomazilo nas bablje ljeto: I dalje sunčano i vruće uz temperature i do +32 stupnja

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo