HRVATICA IZ AMERIKE: / 'Po ulicama New Yorka šetaju jeleni i srne. Vlada je potpuno nespremna, Trump je sve ostavio na cjedilu'

Image
Foto: Ilustracija/Profimedia

'Predsjednik je nezainteresiran za spašavanje života bolesnih kao i za posljedice širenja pandemije'

13.5.2020.
14:14
Ilustracija/Profimedia
VOYO logo

Sjedinjene Američke Državne jedno su od žarišta koronavirusa s najvećim brojem preminulih. Tamo je više od milijun i 380.000 zaraženih, dok je gotovo 82.000 preminulih osoba. Kako je živjeti u SAD-u u vrijeme pandemije koronavirusa ispričala je za RTL Hrvatica Branka Kršul s adresom u San Franciscu.

Zbog karantene je sve u Kaliforniji pusto i svima koji su u mogućnosti savjetuje se rad od kuće, prepričala je Branka i dodaje da mjere koje su na snazi nisu pogodne za ekonomiju. No, ima tu i nečega dobroga kaže ona pa komentira da je zrak čišći nego prije zbog smanjenog prometa i manje količine ugljikova dioksida u atmosferi. Branka ističe kako su se jednom prilikom ulicama New Yorka šetali jeleni i srne. "Nije sve u novcu, priroda je oživjela, život je zdraviji", komentira Hrvatica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UGASIO SE I GRAD KOJI NIKAD NE SPAVA: /

'Gledao sam tučnjavu zbog WC papira, kupuju se nenormalne količine oružja. Ovo je zona sumraka'

Image
UGASIO SE I GRAD KOJI NIKAD NE SPAVA: /

'Gledao sam tučnjavu zbog WC papira, kupuju se nenormalne količine oružja. Ovo je zona sumraka'

Predsjednik ih je ostavio na cjedilu

Branka je RTL-u ispričala kako je sadašnja američka vlada u Washingtonu bila potpuno nespremna za pandemiju, za razliku od Obame koji je za vrijeme svog mandata osnovao Administraciju u interesu Globalne inicijative za zdravstvenu sigurnost za sve buduće pandemije. Ebola je tada bila razlog osnivanja te organizacije koja je bila vrlo efikasna u ratu s ebolom. No, sadašnji predsjednik Donald Trump je tu organizaciju ukinuo.

Image

A man wears a pad over his face as he protests the stay-at-home orders outside the state capitol building in Sacramento, California on May 01, 2020. Some people intentionally jammed roads while honking and holding out signs while others disrespected social distancing rules by gathering in close proximity, causing police to form skirmish lines to push back protesters., Image: 516388367, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Josh Edelson / AFP / Profimedia

"Godine 2015. Bill Gates je upozorio Trumpa o mogućoj pandemiji, no predsjednik je nezainteresiran za spašavanje života bolesnih kao i za posljedice širenja pandemije. Nakon brojnih laži i totalne nesposobnosti poduzimanja mjera i pomoći američkim saveznim državama, one su postupno počele shvaćati da su ostavljene na cjedilu i da si same moraju pomoći. Srećom, Kalifornija ima inteligentnog i progresivnog guvernera Gavina Newsoma koji je prvi poduzeo mjeru ostanka kod kuće radi sprječavanja širenja koronavirusa. U Kaliforniji je dopušteno kretanje od samog početka, dokle god se građani pridržavaju udaljenosti od dva metra socijalne distance. Svima se preporučuje fizička aktivnost, a odlazak u ljekarne i dućane obavlja se kao i prije", govori Branka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvat iz New Yorka: 'Gradom vladaju scene iz filma apokalipse'

Svaka država opuštanje mjera provodi za sebe

Što se tiče liječničkih pregleda, oni koji nisu hitni su zasad odgođeni, no u slučaju nužde do liječnika se može doći. Ipak, prve konzultacije se obavljaju telefonski. Ova Hrvatica iz Kalifornije govori da će svaka država za sebe odlučiti o opuštanju mjera, a prema guverneru Newsomu, odluku o popuštanju mjera donosit će liječnici i epidemiolozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, škole, fakulteti, kafići, restorani, svi sportski događaji i kazališta su zatvoreni. Navodno, 30 američkih država je odlučilo otvoriti svoje poslovne objekte. Tako je, primjerice, Florida od samog početka zanemarivala pandemiju nazivajući je (kao i Trump) demokratskom izmišljotinom. Florida je prestala s mjerama i u samo 24 sata nakon otvaranja imala tisuću novih slučajeva korone. Sad je guverner Floride zabranio sve informacije o novim slučajevima i o broju umrlih. Tako će biti i svim državama koje su prerano otvorile svoje objekte", rekla nam je Branka.

Govori da su guverneri koji pripadaju Demokratskoj stranci puno odgovorniji i oprezniji te da većina država koje ignoriraju koronu i hrle s otvaranjem škola i poslova imaju guvernere republikance. Budući da je Covid-19 cijeli svijet stavio na pauzu, Branka smatra da je to jedan veliki test za čovječanstvo te da se treba pitati kako dalje i koje su promjene potrebne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hoćemo li proći test? Vidjet ćemo", zaključila je Branka Kršul za RTL.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo