NOVO ROČIŠTE U ČETVRTAK / Državna tajnica: 'Hrvati su u Zambiji opet optuženi za krijumčarenje djece'; Malenica: 'Ozbiljna je situacija i brine me'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar je kazao kako ministarstvo u srijedu nema više informacija u odnosu na jučerašnji dan te da će se znati više nakon sutrašnjeg ročišta

8.2.2023.
14:23
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko Zgombić komentirala je slučaj Hrvata uhićenih u Zambiji.

"Ono što ovog trenutka znamo, a nemamo u potpunosti službene potvrde, ali čini se da ih se i dalje tereti za isto kazneno djelo kao u prosincu. MVEP će nastaviti intenzivno raditi na ovom slučaju. Ministar vanjskih poslova je u kontaktu sa zambijskim ministrom vanjskih poslova", kazala je Metelko Zgombić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da hrvatski veleposlanik iz JAR-a stiže u Zambiju te da su zatraženi sastanci sa zambijskim ministrima.

"U uskoj smo suradnji s delegacijom Europske unije koja se nastoji opet aktivirati u rješavanju ove nemile situacije", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, ima li potvrde da su Hrvati zaustavljeni zbog anonimne dojave iz Hrvatske, odgovorila je da nema nikakvih službenih potvrda na tom tragu: "Ono što možemo razumjeti iz njihovih propisa, naši državljani nisu bili oslobođeni optužbi, nego je postupak bio obustavljen i optužba povučena. I jednostavno uvijek postoji mogućnost kada nemamo pravomoćnu sudsku odluku da se takav postupak obnovi."

"Zadnji put kad smo razgovarali s njihovim odvjetnikom koji je najupućeniji u njihov postupak, jučer još nije bilo potvrde o ročištu. On je sugerirao da bi bilo bolje da to ročište bude što prije zakazano, da se sazna što prije što se dogodilo", kazala je državna tajnica te dodala da joj nije poznato postoje li novi svjedoci u slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAMA SE NASTAVLJA /

Odvjetnica hrvatskog para uhićenog u Zambiji: 'Nama je nemoguće ulaziti u zambijsko pravo. I ponovno pokretanje optužnice je opcija'

Image
DRAMA SE NASTAVLJA /

Odvjetnica hrvatskog para uhićenog u Zambiji: 'Nama je nemoguće ulaziti u zambijsko pravo. I ponovno pokretanje optužnice je opcija'

Opet optuženi za krijumčarenje djece

"Prema onome što znamo, a što se vidi iz dokumenata koji su im dani u zračnoj luci, opet su optuženi za krijumčarenje djece", kazala je Metelko Zgombić. istaknula je da se referira na osam hrvatskih državljana te da ostalih četvero hrvatskih državljana imaju valjane dokumente, a to su djeca.

"Mi i njih tretiramo i oni jesu hrvatski državljani. Postavilo se pitanje vjerodostojnosti njihovih papira, međutim, Hrvatska će i dalje poduzimati mjere kako će zaštitu proširiti na tu djecu", kazala je i dodala da su dokumenti za djecu izdani sukladno hrvatskim propisima te da se dokumenti ne dovode u pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavit ćemo raditi sa zambijskom stranom kako bi se status te djece riješio. Oni imaju važeće hrvatske putne isprave, mi nastavljamo brigu za njih diplomatskim putem. Koliko ja imamo informacije, nije se otvaralo pitanje valjanosti dokumenata niti legalnosti tih isprava. Ti dokumenti su izdani u Hrvatskoj po proceduri koja je važeća. Nastavljamo brigu i za djecu, naravno", kazala je Metelko Zgombić.

Slučaj je komentirao i ministar Malenica: "Oni imaju važeće hrvatske putne isprave, mi nastavljamo brigu za njih diplomatskim putem. Koliko ja imamo informacije, nije se otvaralo pitanje valjanosti dokumenata niti legalnosti tih isprava. Ti dokumenti su izdani u Hrvatskoj po proceduri koja je važeća. Nastavljamo brigu i za djecu, naravno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica: 'Ozbiljna je situacija i brine me'

Ministar je kazao kako ministarstvo u srijedu nema više informacija u odnosu na jučerašnji dan te da će se znati više nakon sutrašnjeg ročišta.

"Tu smo u komunikaciji s odvjetnikom tih osoba. Veleposlanik Cicvarić je na putu prema tamo. Oni koliko ja imam informaciju, imaju odredbu da se nakon povlačenja optužbe može ponovno podići optužba. Naravno da je čudno, da su oni dobili 48 sati pa su ih opet priveli", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, koliko ga brine ova situacija, ministar je odgovorio: "Ozbiljna je situacija i brine me. Mi smo u kontaktima s ministrima u Zambiji, pokušavamo na sve moguće pomoći."

Na pitanje, Postoji li istraga u Hrvatskoj oko toga kako su djeca dobila dokumente, ministar je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja informacije o istrazi nemam. To je pitanje za DORH. Mi smo poslali inspekcijski nadzor sudovima koji su izdali sudske odluke. Utvrđeno je da su predmeti dodijeljeni nasumično, poštivane su odredbe o dodjeli sudova, rekao je i Vrhovni sud."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo