Uoči Dana štednje /

Hrvati štede više nego ikada, ali im nedostaju osnovna znanja: stručnjaci savjetuju - kuna ili euro?

Od malih nogu potrebno je učiti kako novac pametno i mudro iskoristiti. Zagrebački gimnazijalci kažu - svaka štednja je dobra - bez obzira na valutu

25.10.2017.
19:09
VOYO logo

Hrvati štede više nego ikad! U bankama građani čuvaju 192 milijarde kuna, a oko 70 posto štednje je u eurima. Uoči Svjetskog dana štednje financijski stručnjaci svoja su iskustva podijelili s generacijama koje tek dolaze. Tim povodom i debata učenika srednjih škola.

Od malih nogu potrebno je učiti kako novac pametno i mudro iskoristiti. Zagrebački gimnazijalci kažu - svaka štednja je dobra - bez obzira na valutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smatramo da su oba oblika štednje dobra, međutim štednja u kunama ima prednosti jer se može dobiti kamata i državne poticaje, a štednja u eurima znači da smo vezani za stabilnu vanjsku valutu", rekla nam je Alma Đafić, učenica II. gimnazije u Zagrebu.

S druge strane, jedna skupina kaže ne svim oblicima štednje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš stav je osobno da posebno ne treba štedjeti u kunama, zbog niskih poticaja i niskih kamatnih stopa, i zašto ne treba štedjeti u eurima zbog nefleksibilnosti valute koja često može pasti preko noći", ističe Matko Dujmović, učenik Klasične gimnazije u Zagrebu.

Unatoč ovim savjetima mladih, Hrvati štede sve više. Iako je većina štednje u eurima, posljednjih godina primjećuju se novi trendovi.

"Lagani pad štednje u eurima sa 75 na 70 posto i porast kunske štednje s 21-22 na 26 posto je zadnji postotak", kazao nam je Zdenko Andrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Kako najispravnije postupati s novcem? Hrvatima nedostaju osnovna znanja. Prema istraživanjima, financijska pismenost je mala - pismeno je tek 44 posto građana.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebate znati što je tečaj, kako se on računa, kako se kamatna stopa računa, važno je da takvo zanje dobijete u školi pa ćete kasnije primjeniti u ovakvim operacijama", ističe Maja Vehovec s Ekonomskog instituta.

Neodlučne štediše, uđe li Hrvatska u Europsku monetarnu uniju, imat će samo jednu mogućnost - euro, jer kuna bi mogla u povijest 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo