HRVATI OPET STRAHUJU OD RASTA KAMATA: / 'Ja sam svoj kredit refinancirao kunskim kreditom i izbjegao rizik'

Image
Foto: Pixsell, Thinkstock

O rastu euribora, kamate po kojoj si banke međusobno posuđuju novac, ovisi i budućnost naših kredita u eurima. Ako euribor poraste, porast će i nama kamate.

24.7.2017.
7:42
Pixsell, Thinkstock
VOYO logo

Euribor trenutačno iznosi -0,3 posto. Razlog tome jest činjenica da ima novca na europskom financijskom tržištu pa banke nemaju potrebu za posuđivanjem. Ipak, dovoljno novca na tržištu uzrokovat će rast cijena.

'Velika ponuda novca bi po definiciji trebala izazvati inflaciju, a inflaciju onda prate i više kamatne stope. Pa onda u tom kontekstu će i euribor, ako dođe do promjene trenda inflacije u eurozoni, rasti', rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I iz Udruge Franak upozoravaju da bi euribor mogao rasti. 'Realno je da će euribor sljedeće godine krenuti prema gore. Neće možda žestoko, ali će krenuti gore, jer ovakvo stanje ne može vječno trajati. Ja sam svoj kredit refinancirao kunskim kreditom, jer sam na taj način izbjegao sve rizike - i rizik rasta tečaja i rasta euribora', rekao je Goran Aleksić.

Bankari ipak smiruju strasti i kažu kako će kamate mirovati još godinu dana. 'Za sada ne vidimo nikakvu opasnost od povratka bauka inflacije, i da bi slijedom toga došlo do promjena kretanja bazne kamatne stope. Čini se da nas do kraja 2018. godine ne očekuje porast kamatne stope', kaže Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo