PARTIZANSKI KLASIK /

Hrvati konačno dobili 'Bitku na Neretvi'!

Image
Foto: film.izmk.hr

Dosadašnja distribucija u kinima i televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvaliteta prikazivanih kopija bila je tehnički nezadovoljavajuća.

8.3.2013.
14:00
film.izmk.hr
VOYO logo

"Bitka na Neretvi", najveći ratni spektakl na ovim prostorima, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivat će se kao film hrvatskih autora, potvrdili su danas Jadran film i Veljko Bulajić, redatelj tog klasika koji je u proteklih četrdesetak godina najčešće označavan kao jugoslavenski.

"Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulirali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji suradnici za to nikada nismo dobivali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji", ustvrdio je Bulajić, podsjetivši da je na projektu bilo 80 posto filmskih radnika iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, dosadašnja distribucija u kinima i televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvaliteta prikazivanih kopija bila je tehnički nezadovoljavajuća.

"Bitka na Neretvi" snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata u nas, a polučio je veliku gledanost. Samo u Jugoslaviji pogledalo ga je, kaže Bulajić, više od četiri milijuna ljudi, a njih 350 milijuna u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popularnosti filma pridonijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili slavni Yul Brynner, Sergej Bondarčuk i Orson Welles.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo