POJAČANI NADZOR / Hrvati jedva čekali napustiti izolaciju, ali policija ih je pratila: Svaki drugi napravio isti prekršaj

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Među 5928 prekršaja zabilježenih od 15. do 17. svibnja utvrđeno je 396 slučajeva vožnje pod utjecajem alkohola i 2906 prekoračenja dopuštene brzine

18.5.2020.
16:26
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Policija je prošlog vikenda u pojačanom nadzoru prometa na hrvatskim cestama utvrdila gotovo 6000 prekršaja od kojih se gotovo svaki drugi odnosio na prekoračenje brzine.

Među 5928 prekršaja zabilježenih od 15. do 17. svibnja utvrđeno je 396 slučajeva vožnje pod utjecajem alkohola i 2906 prekoračenja dopuštene brzine, izvijestilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo policije na svojim internetskim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveću koncentraciju alkohola od 3,79 promila kod vozača izmjerili su policajci PU ličko-senjske, a najveće prekoračenje brzine od 209 kilometra na sat izmjereno je na šibensko-kninskom području.

Utvrđeno je također 780 prekršaja nekorištenja sigurnosnogpojasa i 267 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, izvijestila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše vožnji pod utjecajem alkohola na splitsko-dalmatinskom području

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrdila je splitsko-dalmatinska policija, njih 64, a najmanje, samo tri, ne požeško-slavonskom području.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je zagrebačkapolicija s 398 slučajeva, a najmanje ih je zabilježeno na međimurskom području - 17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurnosni pojas vozači najrjeđe vežu u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su utvrđena 103 takva prekršaja.

Image
U rano jutro /

Čista obijest: Muškarac u Puli divljao motociklom skoro 180 kilometara na sat

Image
U rano jutro /

Čista obijest: Muškarac u Puli divljao motociklom skoro 180 kilometara na sat

Vozači sa splitsko-dalmatinskog područja najčešće su tijekom vožnje koristilimobitel pa su tamo zabilježena 43 takva prekršaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza podataka pokazuje da su najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili mladi vozači u dobi od 18 do 24 godine. U alkoholiziranoj vožnji uhvaćena su 93 mlada vozača kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,5 do jednog promila.

Recidivisti počinili 40 teških prekršaja

Prometni policajci su i ovog vikenda posebice bili usmjereni prema tzv. recidivistima. Za njih je utvrđeno da su počinili 40 teških prekršaja koji su se u 19 slučajeva odnosili na  vožnju pod utjecajem alkohola, u 14 slučajeva na upravljanje prije stjecanjaprava, u četiri slučaja na vožnju pod zabranom i u tri slučaja na odbijanje uzimanja uzoraka krvi ili urina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri vozača zadržana su na otrježnjenju do 12 sati dok je protiv dvojice vozača proveden žurni prekršajni postupak i policija je pritom predložila određivanje maksimalnihkazni.

Na hrvatskim prometnicama tijekom vikenda od 15. do 17. svibnja dogodile su se 52 prometne nesreće u kojima ima nastradalih, a u jednoj nesreći poginula je jedna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je ponovno pozvala sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa "jer se prevelikim pouzdavanjem u  vozačke sposobnosti i mogućnosti vozila tragedija može dogoditi u trenutku i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo