gost direkta daniel smiljanić /

Hrvat koji posluje u Kini: 'Transport od Orahovice do Rijeke košta duplo više nego od Rijeke do Šangaja'

'Vole se cjenkati, ali su dosta realni i ljudski orjentirani', kaže Daniel Smiljanić

10.4.2019.
22:37
VOYO logo

Usprkos golemom potencijalu, Hrvatski izvoz u Kinu je na relativno mizernih 158 milijuna dolara, dok uvozimo dvostruko više, oko 370 milijuna dolara robe

Najviše izvozimo zanimljivo, strojeve za preradu gume ili plastike a na drugom mjestu našeg izvoza su drvni proizvodi kojih izvezemo oko 32 milijuna dolara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

U tom izvoznom kolaču dosta veliki udio imaju naši parketari, pa je gost RTL Direkta bio vlasnik virovitičkog Pan parketa i predsjednik Udruženja drvno prerađivačke industrije pri HGK Daniel Smiljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smiljanić: 'Pomoglo nam je i Svjetsko prvenstvo u nogometu'

"Ima tu više čimbenika koji su nam pomogli. Prvo ulazak Hrvatske u EU, potom, HGK je otvorio ured u Šangaju, treće - SP u nogometu i ovaj trgovinski rat s Amerikom. Politika nam može pomoći, ali mi sami sebi moramo napraviti i odraditi", kazao je Smiljanić.

Kaže da je izvoz u Kinu zahtjevniji.

"Poslovni odnos s Kinezima nije jednak s onima u Europi. Vi se ne možete osloniti na taj biznis, morate biti brzi i agilni", ističe i nastavlja:

"Maloprodajna cijena u Kini je pet puta veća nego u Njemačkoj. Made in EU njima diže standard i voljni su to platiti. Milijardu i 300 milijuna ih je. Jako je teško to sve zadovoljiti. Ali opet mi nađemo svoju nišu. Oni traže specijalne proizvode", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li transport do Kine skup, Smiljanić je iznio više nego zanimljiv podatak:

"Vole se cjenkati"

"Transport od Orahovice do Rijeke košta duplo više nego od Rijeke do Šangaja", kaže i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vole se cjenkati, ali su dosta realni i ljudski orjentirani. Ovdje rade ljudi posao. 

Na pitanje je li istina da tko želi poslovati u Kini mora biti spreman jesti majmunski mozak, odgovara:

"Tamo su sasvim drugačiji restorani. Kad kod njih dođete, oni vam stave tanjur i ne pitate što je na njemu....", rekao je i zaključio:

"Ja vjerujem da bi svaki Kinez odmah pristao na našu birokraciju. Imamo svog predstavnika... Mission impossible je da bi to netko sam odradio", rekao je na kraju Daniel Smiljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo