'DA RAZJASNIMO NEDOUMICE...' / Horvat pojasnio pristiglo pismo iz Bruxellesa: 'Nitko nije rekao da se neće tražiti odgoda'

'Demantiramo natpise koji sugeriraju da je takav proces započeo i da je došla odbijenica iz Komisije. Niti je kakva odbijenica došla, niti je taj proces započeo', jasno je poručio Horvat

13.1.2022.
21:26
VOYO logo

Na adrese resornih ministarstava iz Bruxellesa je navodno stiglo pismo u kojemu se navodi da je Europska komisija odbila Hrvatskoj produljiti rok za korištenje novca iz Fonda solidarnosti, što bi značilo da će Hrvatska morati vratiti dio od dobivenih 5,1 milijarde kuna.

Vlada do sredine siječnja Europskoj komisiji, navodi se u pismu, mora poslati akcijski plan korištenja europskog novca s detaljnim podacima o tome što je isplaćeno, što se planira isplatiti, kao i mjere za otklanjanje nepredviđenih poteškoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade su poručili da se ne radi o odbijenici. "Ono što piše u pismu, a što se prenijelo kao navodnu odbijenicu, govori se o rokovima u kojima se moraju potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti što jako dobro znamo jer je to propisano regulativom. Dakle, rok za trošiti sredstva iz Fonda solidarnosti je 18 mjeseci.  Mi nismo tražili produljenje roka, niti se u ovome trenutku o tome razmišlja", kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Image
GUBIMO LI MILIJARDE ZA OBNOVU? /

Obuljen Koržinek o pismu Europske komisije: 'Radi se o netočnim navodima'

Image
GUBIMO LI MILIJARDE ZA OBNOVU? /

Obuljen Koržinek o pismu Europske komisije: 'Radi se o netočnim navodima'

Horvat: 'Da razjasnimo sve nedoumice...'

Ministar zadužen za obnovu, Darko Horvat za RTL Danas govorio je gubi li Hrvatska europske milijarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da razjasnimo prvo sve nedoumice i da hrvatskoj javnosti budemo kristalno jasni. Hrvatska nije u ovom trenutku podnijela bilo kakav zahtjev niti je formalno stigla bilo kakva odbijenica. Ono što je činjenica je da je u ovom trenutku u 14 raspisanih javnih poziva imamo aplikacija vrijednih gotovo 12 milijardi kuna, a u ovome trenutku ugovorenih konkretnih ugovora na razini od 8 i pol milijardi", pojasnio je Horvat.

Upitan koliko je novca stiglo u Hrvatsku, odnosno koliko je povučeno iz fondova, Horvat je kazao da nije realno očekivati, kada se raspisuju ovakvi javni pozivi, konkretne radove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi ti ugovori su u završnoj fazi. Ugovorena sredstva su se počela povlačiti. Od 313 milijuna kuna podnesenih zahtjeva, njih 119 je već isplaćeno. To je 2,3 posto ", dodao je ministar. 

Iako Horvat tvrdi da je dinamika sve veća, u godini dana Hrvatska je povukli samo 2,3 posto, a da povučemo ostalih 97,7 posto ostaje nam pet mjeseci. "Mi smo u nekoliko proteklih tjedana u razgovorima s Europskom komisijom jasno pojasnili što se to dogodilo 22.3. i na koji su način potresi 28. i 29.12. zaustavili izradu projektne dokumentacije", tvrdi Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nitko nije rekao da se neće tražiti odgoda'

Upitan je li istina da u pismu pristiglom iz Bruxellesa stoji da nema razloga da se rok produljuje, Horvat je kazao da to "jednostavno nije istina", kao ni to da postoje sredstva iz drugih fondova koji se trebaju koristiti za sve dugotrajnije projekte.

"To nam ne treba objašnjavati Europska komisija jer to mi jako dobro znamo", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da nitko nije rekao da se neće tražiti odgoda. "Mi smo tijekom današnjeg dana komunicirali. Odnosno demantiramo natpise koji sugeriraju da je takav proces započeo i da je došla odbijenica iz Komisije. Niti je kakva odbijenica došla, niti je taj proces započeo", poručio je ministar.

"Teško je reći koliko ćemo potrošiti novca do šestog mjeseca. Koliko je vremena trebalo da bismo ustrojili sustav. Mi smo Europskoj komisiji jasno predstavili koji je razmjer štete bio, kakav je karakter štete", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li biti ministar do isteka roka Europske komisije, Horvat je za RTL Danas odgovorio: "Ja sam u to uvjeren".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo