spašavanje ekonomije u krizi /

Horvat najavio još mjera za gospodarstvo: 'Javni sektor će morati podnijeti smanjenja'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Horvat je kazao da HNB dobro čuva tečaj kune i otpušta likvidnost poslovnim bankama sukladno potrebama

2.4.2020.
8:48
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u emisiji "U mreži Prvog" kazao je da nitko neće biti nezadovoljan Vladinim gospodarskim mjerama.

Horvat je kazao da su u prvom paketu bilo 63 mjere, a danas će na sjednici Vlade usvojiti sveobuhvatni paket pomoći hrvatskom gospodarstvu.

''S ovim drugim setom mjera, odnosno travanjskim, otvaraju se linije, puštaju se rezerve u banke i mi na ovom setu mjera nećemo stati'', rekao je.

''Na današnjoj sjednici Vlade otvaraju se nove kreditne linije, te će se vrlo brzo dogoditi i nova kreditna linija u kojoj će rizik podijeliti poslovne banke i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.''

Jedna od mjera odnosi se na isplatu plaća radnicima u krizom pogođenim tvrtkama. Njima je iznos korigiran s minimalca od 3250 kuna na 4000 kuna neto. Također, država će sada za tu plaću plaćati i doprinose, što do sada nije bio slučaj. Računa se da bi ovom mjerom moglo biti obuhvaćeno 400 tisuća radnika u 65 tisuća tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI


Horvat je kazao da HNB dobro čuva tečaj kune i otpušta likvidnost poslovnim bankama sukladno potrebama i traženju realnog poduzetničkog sektora.

Naglasio je da je neki dan potpisao 103 odluke,a još ih je 9 u situaciji dodatne kontrole. Kaže da će europski novac za 103 poduzetnika biti generator investicija na razini preko 700 milijuna kuna

''Da se investicije događaju potvrda je jučerašnjih potvrda poduzetnika koji ulaze u sustav oslobađanja poreza na dobit gdje su generirali milijardu i 500 milijuna kuna potencijala novih investitorima za izgradnji novih proizvodno'', prerađivačkih kapaciteta.

Dodao je da je Zdravko Marić spreman za dodatno zaduživanje, ali da se spasi radnike, obrte i trgovačka društva.

''Ako uspijemo održati gospodarsku likvidnost na onoj razini temeljem koje su rađene ove projekcije, opseg za dodatnim zaduživanjem mogao bi biti relativno malo. No, činjenica je da hrvatski proračun za ovakve mjere ako situacija potraje cijele godine, ovo neće moći iznijeti bez dodatnog zaduživanja, naglasio je Horvat za HRT.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Shvatite da Hrvatska nije bogata Njemačka pa je nemoguće kopirati njihov model."

Javni sektor će morati podnijeti smanjenja

Horvat je rekao kako će ministri morati prihvatiti rezanja u svojim resorima, a javni sektor će morati podnijeti smanjenja. Uskoro se, kaže, kreće u razgovor sa socijalnim partnerima.

Upitan o turističkoj sezoni, ministar je rekao kako ona neće biti onakva za kakvu smo se pripremali, ali da svi opskrbni i proizvodni lanci mogu usmjeriti svoj potencijal veleprodaji i maloprodaji.

Više hrvatskih proizvoda bit će dostupno na policama, a ministar kaže da će umjesto nekih proizvoda koje smo uvozili dati novu priliku hrvatskoj poljoprivrednoj i prerađivačkoj proizvodnji. Također, otkrio je kako će Hrvatska proizvoditi i dio zaštitne opreme, što do sada uopće nismo proizvodili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo