Ministrov pogled / Horvat: 'Kažemo da je u Njemačku otišlo 100.000 ljudi, a zaboravljamo da ih se polovica vratila'

'Ja sam kod kolege Rimca bio već nekoliko puta, on je bio kod mene u kabinetu'

28.6.2019.
19:03
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković i petero ministara obišli su u petak tvornicu Rimac Automobili u Svetoj Nedelji na poziv Mate Rimca, koji je dvije godine radio na Strategiji o tome kako u Hrvatsku privući investitore iz autoindustrije. Tu je Strategiju Rimac danas predstavio vladajućima.

Uz Rimca su na sastanku bili i investitori iz Porschea i Hyundaija. Jedan od ministara koji su bili na sastanku u Svetoj Nedelji je i ministar gospodarstva Darko Horvat koji je gostovao u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo danas odlazili kolegi Rimcu da bismo nešto posebno naučili, nego da bismo s njim podijelili iskustva jer ovakvi razgovori traju već gotovo osam mjeseci. Neke stvari uz sugestiju kolege Rimca već su i napravljene. Zadnja rekonstrukcija Zakona o poticanju investicija, mjeru koju u stvari koriste i Rimac Autmobili dio je jednog sinergijskog efekta. Rekao sam nekoliko puta i to ću ponavljati - za stolom, kada se radi rekonstrukcija zakonodavnog okvira, sjede poduzetnici i osluškujemo gdje, što i kako. Ja sam kod kolege Rimca bio već nekoliko puta, on je bio kod mene u kabinetu. Namjera je da se u ovoj branši napravi jedan puno jači, veći iskorak tako da se i Hrvatska konačno pojavi na karti automobilske industrije", odgovorio je Horvat na pitanje što su premijer i vladajući naučili od Rimca.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je objavljena procjena ekonomskog rasta realnog BDP-a u drugom kvartalu, i to od 4,7 posto, a Horvat je najavljivao pet posto. Kada ćemo doći do rasta koji će stvarno povećati standard građana?

"Biste li se vi, zajedno s javnosti usudili poželjeti pet posto rasta? Ja sam se kao resorni ministar to odlučio poželjeti, stvari se događaju i idu pozitivnim trendovima. Ja se samo nadam da je ovo jedan kontinuitet koji neće stati jer sve pretpostavke u protekle dvije godine ide u prilog tome da Hrvatska grabi naprijed", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Horvat neki je dan rekao da su plaće u inozemstvu samo 50 do 60 posto veće, s čime se mnogi ne bi složili. No Horvat i dalje inzistira na toj tezi.

"Upravo je i točno onako kako sam rekao i stojim iza svake rečenice i svakog broja izrečenog. Kada sam bio u Vajdi, trgovačkom društvu u mesarskoj branši i kada predsjednik Uprave tvrdi da će osigurati plaću od 6000 kuna neto za osmosatno radno vrijeme, onda pitam hrvatsku javnost koliko danas mesar zarađuje u Austriji ili Njemačkoj. Između 1500 i 1600 eura uz daleko veći standard života i njegove troškove. Kada govorim neke stvari, kada ih elaboriram, kada ih argumentirano iznosim pred hrvatsku javnost, onda je to vrlo konzervativan stav. Pozitivni trendovi u Hrvatskoj se nastavljaju, otprilike samo 42 posto je onih koji su svoj rast ili zaposlenje odlučili naći u nama susjednim zemljama, a kad kažem susjednim zemljama, onda su to mentalno susjedstvo - Slovenija, sjever Italije, Švicarska, Njemačka. Kada mi tvrdimo da je u taj dio svijeta, a prema Njemačkoj evidenciji izgubili smo 102.000 radnika u protekle dvije, zaboravljamo da se gotovo 50-ak tisuća tih ljudi vratilo. I kad me pitate koliko su zarađivali i zašto su se vratili, onda je to relevantni odgovor na ovo pitanje", rekao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo