Borba za prava / Homofobi ga tukli, država nije reagirala, pa podnio tužbu u Strasbourgu

Image

U tužbi se navodi da Hrvatska aktivistu nije zaštitila nekoliko osnovnih ljudskih prava poput zabrane ponižavanja,zadiranja u privatni život i diskriminacije

25.4.2017.
10:20
VOYO logo

Godinama je trpio homofobne napade, praćene nereagiranjem policije i ostalih nadležnih tijela, te je na kraju odlučio tužiti državu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Tako se da sažeti priča Ante Beusa, 34-godišnjeg LGBT aktivista iz Splita, koju donosi Net.hr.

U tužbi se navodi da Hrvatska aktivistu nije zaštitila nekoliko osnovnih ljudskih prava poput zabrane ponižavanja, zabrane zadiranja u privatni život, te zabrane diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> 'Ljubav ostaje jača od mržnje': prosvjednici na Trgu žrtava fašizma pružili potporu LGBT zajednici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Glavašević o napadu: 'SDP najoštrije protiv zločina iz mržnje, LGBT osobe nisu same'

>> S ljubavlju iz Hrvatske: Homofobni napad na Ultri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Homofobni napadi su započeli u lipnju 2013., a novi su uslijedili tijekom 2014. godine. Sve ih je prijavio policiji, no dobio je odgovor kako policija nije u mogućnosti identificirati počinitelje prva dva napada. Kada je u međuvremenu bio opet napadnut, očevidac je prepoznao počinitelje napada, a i on je sam kasnije identificirao svu trojicu. Zbog toga je naknadno opet napadnut, a počinitelji su na sudu završili tek tijekom 2015. godine. 

Presudom iz veljače 2016. godine, jedan okrivljenik dobio je rad za opće dobro, dok je drugi oslobođen krivnje s obzirom da mu je prijatelj osigurao alibi. Beus je kasnije podnio tužbu Ustavnom sudu RH žaleći se da mu ustavom zagarantirana prava nisu bila dostatno zaštićena, so sud je odbacio tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je utvrdila brojne propuste u tretiranju homofobnih napada kojima je izložen, a sud u Strasbourgu je, nakon zaprimanja njegove tužbe postavio pitanje Hrvatskoj, jesu li nadležna tijela provela sve mjere potrebne za rasvjetljavanje homofobnog nasilja u skladu s odredbama Konvencije o zaštiti ljudskih prava, objašnjava Net.hr.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo