Hoćemo ovo, hoćemo ono... Hoćemo i mi, premijerko

'Hoćemo pravednu Hrvatsku, hoćemo više rada i ulaganja, hoćemo više domaće hrane na tržištu, hoćemo olakšice obrtnicima i poduzetnicima, više radnih mjesta, višu razinu zdravstvene usluge.

27.9.2011.
10:32
VOYO logo

Nakon jednosatnog govora predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, u nepunih pola sata iscrpljena su sva 'vruća pitanja', te je time okončano prilično neatraktivno predstavljanje izbornog programa HDZ-a kojem članovi te stranke još i tepaju da je 'pobjednički'. Tijek predstavljanja predizbornih 'aduta' vladajućih pratili ste na Danas.hr-u.

13.05 Hoćete li nastaviti procesuirati komunističke zločine, nastavila su se nizati kao naručena pitanja iz gledališta, na što je očekivano odgovoreno da će se to svakako napraviti. A na pitanje Slavice Hruškar, predsjednice Nezavisnih dragovoljaca Hrvatske, hoće li zabraniti petokraku nisu odgovorili ni ministar Ivić ni kolega mu Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosorica tek nakon sat vremena ponudila govornicu i drugima

Hoćemo pravednu Hrvatsku, više rada i ulaganja, hoćemo više domaće hrane na tržištu, hoćemo olakšice obrtnicima i poduzetnicima, više radnih mjesta, višu razinu zdravstvene usluge, bolji standard...13.01 Predstavnici braniteljskih udruga skloni vladajućima postavljali su prigodna pitanja o svojim pravima, što Kosorica nikako nije mogla propustiti, te je još jednom ponovila kako su branitelji najzaslužniji za stvaranje države i da se njihova prava neće dirati u EU.

12.58 Trebalo je točno sat vremena da šefica stranke Kosor prepusti riječ i nekom od svojih suradnika. Za početak je Čobanković dobio priliku odgovoriti na pitanje o poljoprivredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.55 "Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!", ponovila je na kraju Kosorica Tuđmanove riječi. Nakon čega su krenula pitanja iz publike.

Nećemo nove poreze, nećemo Jugosferu, nećemo ponavljati greške iz prošlosti, neće biti prodaje nacionalnih bogatstava...12.50 Imamo što reći, što pokazati i na što biti ponosni, ustvrdila je Kosor. Pljesak je izostao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što HDZ hoće, a što neće?

"Hoćemo pravednu Hrvatsku, više rada i ulaganja, hoćemo više domaće hrane na tržištu, hoćemo olakšice obrtnicima i poduzetnicima, više radnih mjesta, višu razinu zdravstvene usluge, bolji standard...", rezimirala je Kosor kao da je o tome do sada odlučivao netko drugi.

"Nećemo nove poreze, nećemo Jugosferu, nećemo ponavljati greške iz prošlosti, neće biti prodaje nacionalnih bogatstava", poručila je predsjednica HDZ-a Kosor te navela da im je ključna ideja da 'čuvaju Hrvatsku'. Tu se članstvo probudilo i gromoglasno zapljeskalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.47Borba protiv korupcije će se nastaviti bez obzira na bilo koju stranku, najavila je po tko zna koji put Kosor te posebno istaknula nastavak skrbi za Hrvate u dijaspori.

12.40 U dijelu programa koji se tiče branitelja, predsjednica HDZ-a prisjetila se prošlosti, a nije zaboravila ni zahvaliti Franji Tuđmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.38 HDZ neće smanjivati mirovine i do kraja će vratiti dug umirovljenicima.

Ponosni na korijene, deal s Vatikanom se ne dira

12.34 Obećanja su se nastavila i za sektor zdravstva. Tamo će se prepoloviti liste čekanja, proširiti liste lijekova i provesti racionalizacija sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.31 Možemo biti ponosni na naše korijene, kazala je Kosor. Vjersko obrazovanje bit će dostupno u školama i neće biti revizije vatikanskih ugovora.

12.25 Kosor je najavila da će u državnoj i javnoj upravi zapošljavati po sistemu '2 za 1', što je dio programa gospodarskog oporavka. Najavila je da će njegovati socijalni dijalog, i zahvalila sindikatima u tom sektoru. Naglasila je kako neće biti otpuštanja, na što se još jednom dvoranom prolomio pljesak. Razvit će sustav praćenja karijera i nagrađivanja, još je spomenula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema otpuštanja, studentima stipendije, ma prava idila!

Obrazovanju će posvetiti više pažnje nego u posljednje dvije godine, te će raditi na usklađivanju obrazovanja s potrebama tržišta. U sustav stipendiranja je najavila uključenje većeg broja studenata i osiguranje besplatnog studija za sve studente koji redovito izvršavaju obveze.

12.21 Važno mjesto u programu je iskorjenjivanje nelikvidnosti, koju će morati još žešće rješavati uz pomoć pravosuđa, preko zakona kojima će urediti rokove plaćanja u Hrvatskoj. U području poduzetništva, Kosor je najavila da će se PDV plaćati po naplaćenoj realizaciji naplate za sve tvrtke s prometom manjim od 2,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posađene biljke će izrasti u četiri godine u predivno drveće i davati plodove kakve želimo.

'Ko kaže da je struja poskupjela?

12.14 Investicije HDZ-ovci planiraju u području turizma, prometne infrastrukture i energetike. "Idemo s projektom Brijuni rivijera, koji je u izvršnoj fazi, zatim Kupari, koji je u odlučnoj fazi realizacije", nabrojila je Kosor, spomenuvši i Bjelolasicu, Bijelu Kosu, rekonstrukciju pruge...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ove dvije godine struja nije poskupila ni lipe, a čujem iz opozicije da kažu da se dogodila eksplozija cijena, dapače, struja nije poskupjela, kazala je Kosor spominjući HEP, koji je po njenom dolasku na vlast bio u dugovima, a sad ih više nema.

12.10 Što se tržišta rada tiče, HDZ namjerava da se poduzetnici u prvoj godini oslobode plaćanja polovice doprinosa za prvi mirovinski stup tijekom prve godine i pol zaposlenja. Na ove najave već se drugi put dvoranom prolomio pljesak okupljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilike se traže u Indiji, Brazilu, Kini....

Kosor je najavila i dodatno aktiviranje HZZ-a. Posebnu pažnju, što se unaprjeđenja poslovnog okruženja tiče, namjeravaju posvetiti Kini, Indiji, Brazilu, Turskoj, Rusiji i državama Perzijskog zaljeva. Najavila je donošenje novih propisa i unapređenje upravljanja državnom imovinom, na čemu se već radi, kazala je Kosor.

12.05 Ideja programa je da se ostvare stabilan proračun i štednja, HDZ će predložiti ustavne izmjene da se ograniči deficit. Do kraja 2013. će prepoloviti deficit, te neće uvoditi nove poreze, pa ni porez na imovinu, kazala je Kosor. Uvest će i ulagačke olakšice na porez na dobit i smanjiti neporezna davanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drveće, sadnja, plodovi i ostalo

12.01 Važan segment našeg programa je čuvanje nacionalnih strateških vrijednosti, ali i provedba programa gospodarskog oporavka. Vjerujem da je ovo odličan program, kazala je premijerka i dodala, slikovito kazano, da će posađene biljke izrasti u četiri godine u predivno drveće i davati plodove kakve želimo.

11.58 "Smatramo da je program realan i iskren prema građanima, a središte je gospodarstvo i jačanje gospodarstva u Hrvatskoj", kazala je Kosor nakon pozdrava okupljenima, na početku predstavljanja izbornog programa. Kosor kaže da su u ove dvije godine donosili teške odluke i da u donošenju tih odluka nisu imali potporu mnogih od kojih bi se to očekivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program će se temeljiti na onome dobrom što smo dosad napravili, dodala je.

U ove dvije godine struja nije poskupila ni lipe, a čujem iz opozicije da kažu da se dogodila eksplozija cijena.11.40 U Preporodnu dvoranu palače Narodnog doma već su stigli neki ministri i članovi stranke. Tu su Branko Bačić, Radovan Fuchs, Đuro Popijač, Petar Čobanković, Vladimir Šeks, Dubravka Šuica, Ivan Šuker Tomislav Karamarko, Martina Dalić, Ivan Domagoj Milošević...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasak na gospodarstvu i investicijama

Naglasak u programu stavljen je na gospodarstvo i investicije, budući da su to teme koje najviše more zemlju. Kosor je već na Općem saboru HDZ-a govorila o tim temama, poput zapošljavanja mladih, za koje će predložiti da se u prvoj godini oslobode plaćanja polovice doprinosa za prvi mirovinski stup.

Kosor je tada najavila i daljnje smanjivanje neporeznih davanja za poduzetnike, zadržavanje rodiljnih naknada...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, po sinoć objavljenim rezultatima istraživanja Crobarometar, koje je objavila Nova TV, HDZ ima 20,1 posto potpore birača, dok Kukuriku koalicija ima 37,2 posto, što je razlika od 17 posto. Čak 77 posto birača misli da zemlja ide u lošem smjeru.

specijal-201011220227004-Više o temi HDZ

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201109261215006 arti-201109170211006 arti-201109110296006 arti-201109170063006 arti-201109161058006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo