treba stegnuti remen / Hoće li se Hrvati držati preporuka da bi ove zime imali dovoljno plina? 'Smiješne su, prepisane su od prije 13 godina'

Iako sada nikome nije do radijatora, vrijeme je za razmisliti o neizvjesnoj i skupoj sezoni grijanja koja dolazi

10.8.2022.
8:00
VOYO logo

Remen treba stegnuti sad da bismo ove zime imali dovoljno plina, a službeno su na snagu stupile i preporuke Europske komisije o štednji energije. Hoće li Hrvati i Nijemci štediti na isti način i hoće li električne grijalice zamijeniti plin u slučaju redukcije?

Hlađenje na 25, a grijanje na 21 stupanj - preporuke su koje su od danas na snazi, a građani bi ih se trebali držati radi ušteda. Pitanje je hoće li?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja jako volim toplo, kod mene će to biti problem. Ja grijem na 24'', kazala je Bojana iz Zagreba.

''U svakom slučaju su preporuke smiješne, prepisane su koliko sam vidio prije godišnjeg, od prije 13 godina kad je bila druga situacija'', komentirao je Goran iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija je takva da Europa želi smanjiti potrošnju energije, prvenstveno plina za 15 posto. Uz temperaturu grijanja i hlađenja, preporučuje se koristiti manje automobila, pripaziti treba i na uređaje koji nam ne trebaju, a uključeni su u struju.

''Cilj je da sad zapravo štedimo energiju plin prvenstveno kako bismo ga imali u dovoljnim količinama u zimskim mjesecima da ne bi došlo do eventualnih redukcija odnosno do poremećaja opskrbe plinom, a to je najcrnji scenarij'', kazao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve poskupljuje /

Građani ostali šokirani poskupljenjem plina od 1100 posto: 'To je više nego smo do sada godišnje plaćali'

Image
sve poskupljuje /

Građani ostali šokirani poskupljenjem plina od 1100 posto: 'To je više nego smo do sada godišnje plaćali'

Zemlje Europske unije trebale bi štedjeti od 1. kolovoza pa do 31. ožujka iduće godine. Posljedica je to sankcija Rusiji i realne mogućnosti da Putin zatvori plinovode kao kontra odgovor. Kako je riječ o preporukama, a ne obvezi pitanje je koliko će koja nacija štedjeti.

''Europa je sastavljena od različitih nacija pa će se prema tome i različito odnositi. Mislim da su Nijemci počeli štedjeti, to je na javnom planu, što će po kućama raditi to tek ostaje za vidjeti'', izjavio je Davor Štern, energetski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok traje sezona hlađenja, struju bi trebalo trošiti racionalno jer zbog suše proizveli smo je manje u hidroelektranama.

''1,7 tWh smo proizveli manje nego u istom razdoblju prošle godine u hidroelektranama. Ta energija koja se nadomještava proizvodnjom iz fosilnih goriva ili povećanim uvozom. Tako da je svaka ušteda bitna bez obzira na koji način se grijete, hladite ili osvjetljavate prostor'', rekao je Jakšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan dijela građana da zimi koriste električne grijalice, u slučaju redukcije plina ili skupoće, mogao bi pasti u vodu.

''Ono što me brine je da kad će se smanjiti uporaba plina, porast će upotreba električne energije za grijanje. Klime za grijanje su neefikasne, potrošnja struje bi mogla doći do tih nivoa da će nam tada faliti u sustavu.'', rekao je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sada nikome nije do radijatora, već do dobrog hlada, vrijeme je za razmisliti o neizvjesnoj i skupoj sezoni grijanja koja dolazi!

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike