ČEKA NAS BURNA KAMPANJA / Hoće li predsjednici u borbi za drugi mandat račune pomrsiti žene? 'One nisu nimalo ozbiljni igrači'

Raste potpora Daliji Orešković koja je već u nekoliko navrata kritizirala predsjednicu

13.1.2019.
8:00
VOYO logo

"Imamo predsjednicu!", uzviknuo je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Imat ćemo i opet! Istraživanje kaže pobjeđuje Kolinda Grabar-Kitarović. Iako će se o kandidaturi izjasniti tek na proljeće, rezultati su očekivani - pojašnjava RTL-ov politički analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa jesu za očekivati jer je u principu ljevica razmrvljena i imamo više kandidata koji dijele glasove ljevice i imamo soldinu kandidatkinju koja se drži tog kruga. Njezini glasovi su dosta stabilni, oni samo mogu rasti", kaže Krešimir Macan.

Po pobjedu će ipak morati u drugi krug. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bilježi pad u odnosu na prosinac Grabar-Kitarović pobjeđuje Zorana Milanovića koji isto prolazi u drugi krug. Ona je na 54 cijelih 6 posto potpore, a Milanović na 37 cijelih 9.

Razmrvljena ljevica svog kandidata još nije dala, ali hoće  uvjerava šef SDP-a .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budite bez brige. Promjene kad krenu bit će nezaustavljive. Zoran Milanović? Razgovarat ćemo. SDP će imati svog kandidatata", kazao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Milanović o svemu mudro šuti, a njegov bivši ministar, a sada koalicijski partner Andreju Plenkoviću jasan je koga neće podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sigurno osobno sam to već i rekao nisam za to da podržimo današnju predsjednicu, a tko će biti u drugom krugu i hoće li ona uopće biti kandidat, ajmo neka vrijeme pokaže svoje", kazao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

U prvom krugu u utrku za predsjednicu su još dvije žene. Raste potpora Daliji Orešković koja je već u nekoliko navrata kritizirala predsjednicu. Pitanje je može li ona uzeti birače s ljevice, baš kao što se na desnici nametnula Bruna Esih s četiri cijela jedan posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je da imamo što više žena u politici. Treba pohvaliti tu situaciju, ali vjerujem da one nisu nimalo ozbiljni igrači koji mogu poremetiti planove Kolindi Grabar Kitarović", smatra Macan.

U svakom slučaju, očekuje nas opet burna kampanja za Pantovčak kao i prije četiri godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda je trenutnom predsjedniku reizbor izgledao siguran.  

"Oni koji su favorizirali Josipovića gledajući tu prednost i stalno kroz cijelu priču da je on favorit su rekli nije bitno da ja taj dan iziđem na izbore, a kasnije su i možda žalili", kaže Macan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu priliku građani će dobiti do kraja ove godine.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo