PLENKOVIĆ O POVJERENSTVU ZA AGROKOR: / 'Za nas je važno da se stvari raščiste'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sjednicu Vlade predsjednik Andrej Plenković započeo je riječima zahvale svima koji su sudjelovali u prvih godinu dana Vlade.

18.10.2017.
8:46
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

'Danas je točno godinu dana od početka rada naše vlade', rekao je na samom početku 61. sjednice vlade Republike Hrvatske te se zahvalio svima koji su svojim doprinosima doprinjeli radu Vlade te najavio da će izvječće o radu biti predstavljeno i Hrvatskom saboru u 11 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovaj tjedan ponovno su obilježili događaji u korporaciji Agrokor. Što se tiće pravosudnog procesa, mi ne namjeravamo to komentirati. Ono što je bitno je da s aspekta Vlade i političkih stranaka koje čine većinu, želimo da se cijela priča rasvjetli sa svih aspekta i da iz ovoga slučaja izvučemo pouke te da način poslovanja bude bitno drukčiji', rekao je Plenković.

'U tom kontekstu želim naglasiti ispravnost naše politke u vezi donošenja zakona lex Agrokor. Danas se zanemaruju podaci koliko je pozitivnog donio taj zakon, kakva se kriza izbjegla uključujući i gopodarske subjekte i radna mjesta što bi izazvalo veću krizu. S te strane spriječili smo negativne trendove, restrukturiranjem i aktivnom politikom uspjeli očivati izvrsne gosdpodarske trendove, imamo nastavak rasta BDP-a, najboju turistčku sezonu, smanjenje javnog duga, nezposlenosti i ostalih trendova koji daju imidž zemlje', naglasio je Plenković te potom dodao kako 'Hrvatska ide u dobrom smjeru'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je okvir koji prolazi u sjeni onih tema koje su više u fokusu javnosti i medija. Moramo i danas ukazivati na sve ono pozitivno što radimo', rekao je Plenković

O istražnom povjerenstvu za Agrokor

Potom se osvrnuo i na rad Istražnog povjerenstva o Agrokoru naglasivši da zakon o povjerenstvima datira još iz 1996. godine te propisuje da povjerenstvo prestaje s radom kad počinje sudbeni proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Danas je kazneno procesno zakonodavstvo drugačije regulirano. To ne znači da Vlada i sve stranke u većini na nekom drugom forumu neće rasvijetliti temu Agrokora. Za nas je važno da se stvari raščiste', kazao je Plenković.

Dnevni red

Vlada je usvojila konačni prijedloga Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te je upućen na drugo čitanje u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je odbacila prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Murganić kojeg su u Vladu uputili zastupnici GLAS/HSU.

'Navodi su neutemeljeni i namaju nikakvih osnova, ova inicijativa je u cijelosti promašena', naglasio je Plenković te dodao kako Vlada odbija sve navode iz priejdloga koji se odnose na izradu novog Obiteljskog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U našem očitovanju odbijamo sve navode iz ovoga prijedloga o pokretanju pitanja povjerenja ministrici Murganić kao neosnovane te ističemo da su svi navodi i razlozi prijedloga neutemeljeni te nemaju osnove za izglasavanje nepovjerenja ministrici. Ona uživa moje povjrenje i povjrenje svih kolega u Vladi. Ovo doživljavamo kao dio demokratskog političkog procesa u okviru parlamantarnih aktivnosti. Smatramo da je ova inicijativa u cijelosti promašena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijamo sve navode iz prijedloga koji se odnose na izradu novog Obiteljskog zakona. Izmjene ovog zakona su na dnevnom redu jer se trebalo temeljem analiza, ocjene učinaka i iskustava u primjeni zakon iz 2015. godine. Procjena je stručnjaka i Vlade da s obzirom na niz aspekata koji su uočeni kao nedovoljno dobro izvedena rješenja potreban je novi zakon koji je u doradi, a kada se oko njega dogovorimo ići će u izglasavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je usvojila Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog programa razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017. - 2020. koju je predstavio ministar Kujundžić, kao i Prijedlog odluke o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Križevačke eparhije.

Usvojen je i prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja državnog značaja "Vršna zona", Medvednica te Prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja državnog značaja "Skijaški kompleks", Medvednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je na današnjoj sjedici usvojila Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Dodatnog protokola uz Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju terorizma, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Prijedlog programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2017. godinu, Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Rabu za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d. d., Zagreb, Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prihvaćeno je Godišnje izvješće o napretku postignutom u ostvarenju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti za 2016. godinu kao i Izvješće o radu Agencije za sigurnost željezničkog prometa za 2016. godinu te Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu, za kolovoz 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usvojen je Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad Juniorskim judo svjetskim prvenstvom iz serije "IJF World Judo Tour" (Zagreb, 18. do 22. listopada 2017. godine).

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada će raspravljati o Prijedlozima stajališta Republike Hrvatske za sastanak Europskog vijeća, 19. i 20. listopada 2017. godine, prijedlozima stajališta za sastanke Vijeća ministara, o prijedlogu za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom više odredaba Zakona o tržištu toplinske energije (Narodne novine, br. 80/13, 14/14, 102/14 i 95/150) – davanje očitovanja Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu je i Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj, pregled zakonskih prijedloga iz Godišnjeg plana normativnih aktivnosti za 2017. godinu s posebnim osvrtom na reformske prioritete, godišnje izvješće Vlade Republike Hrvatske te informacija o pismu predsjedniku Europske komisije i pismu predsjedavajućem i zamjeniku predsjedavajućega Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o temi Pelješki most.

Image
NOVI PRIJEDLOG OBITELJSKOG ZAKONA IZAZVAO BURU: /

'Ženi i meni je umrla kći pa nemamo djece, znači li to da nismo obitelj?'

Image
NOVI PRIJEDLOG OBITELJSKOG ZAKONA IZAZVAO BURU: /

'Ženi i meni je umrla kći pa nemamo djece, znači li to da nismo obitelj?'

Prema dnevnom redu, Vlada se očitovala na prijedlog 33 oporbena zastupnika predvođenih Klubom zastupnika GLAS/HSU za pokretanjem pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić zbog toga što je njezino ministarstvo u javnu raspravu uputilo, sada već povučen, prijedlog obiteljskog zakona s nizom problematičnih formulacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo