HOĆE LI KOLINDI OVO PROĆI? / Ritualno ponavlja iste stvari iz kampanje 2014., a neke su podudarnosti nevjerojatne. Je li praznovjerna?

Image
Foto: PIXSELL

'Predsjednica se nalazi u jednom političkom vrtlogu. Dosta se toga ne razvija povoljno za nju i u toj situaciji ona traži čvrsto uporište u prošloj, pobjedničkoj kampanji.

6.11.2019.
8:51
PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je 2. listopada službeno objavila kandidaturu za predsjedničke izbore kako bi osvojila još jedan petogodišnji mandat na Pantovčaku, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak 11. studenoga, objavit će i svoj predizborni program. Razlog zbog kojeg je odabrala baš taj datum vrlo je prozaičan, a ispostavit će se da je i ritualan. Ona je, naime, svoj predizborni program u kampanji prije pet godina također predstavila 11. studenoga u 11 sati i 11 minuta pa se pretpostavlja da će i ove godine to učiniti u isto vrijeme.

Jedina je razlika u tome što to neće učiniti u zagrebačkom hotelu Westin, kao 2014. godine, već u dvorani Globus na Zagrebačkom velesajmu. Da Westin toga dana nije zauzet, predizborni program ponovno bi predstavila na istome mjestu kao prije pet godina, što je Novom listu potvrdio jedan bliski predsjedničin suradnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ OBJAVILA KANDIDATURU: /

'Hrvatska po mjeri svih - to je moj cilj, to je moja dužnost, to je dužnost svih nas'

Image
KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ OBJAVILA KANDIDATURU: /

'Hrvatska po mjeri svih - to je moj cilj, to je moja dužnost, to je dužnost svih nas'

'Dosta se toga ne razvija povoljno za nju'

Pišući o ponavljanju stvari iz njezine prethodne kampanje, Novi list ističe da je izborni stožer Grabar Kitarović i ovaj put smješten u zagrebačkom sjedištu Matice hrvatske. Doduše, na čelu stožera nije Miro Kovač nego Ivan Anušić, ali za to postoji objektivni razlog s obzirom na to da predsjednica nije više u dobrim odnosima s bivšim ministrom vanjskih poslova, koji ne bi bio po volji niti premijeru Andreju Plenkoviću.

U Westinu su se 11. studenoga 2014. okupili svi koji su nešto značili u HDZ-u, a tako će biti i za šest dana u Globusu. Planiran je, doznaje se, dolazak premijera Plenkovića i ostalih visokih dužnosnika Vlade i HDZ-a. Kad je Kolinda Grabar-Kitarović istaknula službenu kandidaturu, u publici su, prema scenariju, bili tek članovi Mladeži HDZ-a. Sada će se to dići na bitno višu političku i stranačku razinu. Sugovornik Novog lista kaže da je moguće da Grabar Kitarović i u službenu kampanju krene kao i 2014. godine - u ponoć 9. prosinca iz rodnih Dražica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica se nalazi u jednom političkom vrtlogu. Dosta se toga ne razvija povoljno za nju i u toj situaciji ona traži čvrsto uporište u prošloj, pobjedničkoj kampanji. Mislim da zato ritualno ponavlja datume i mjesta iz te kampanje", kazao je Novom listu jedan HDZ-ov dužnosnik na pitanje je li predsjednica možda praznovjerna.

Image
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

11.12.2014., Koprivnica - Predizborna kampanja HDZ-ove predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic u staroj sportskoj dvorani Srednje skole Koprivnica. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Nije sve isto kao i 2014. godine

Ipak, o pojedinim programskim odrednicama Grabar Kitarović ne razmišlja potpuno kao prije pet godina. Tada joj se, piše Novi list, činilo da je članak 94. Ustava, prema kojem predsjednik "brine za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti" pun pogodak te da je u njezinu tadašnjem programu "Za bolju Hrvatsku" pisalo kako je taj članak imperativne naravi i da državnom poglavaru "daje širinu predsjedničkog djelovanja i ulogu arbitra i stabilizatora ukupnog ustavnog i političkog sustava". No sada, s petogodišnjim predsjedničkim iskustvom, tvrdi da u Ustavu "nije pojašnjeno zapravo kako, na koji način predsjednik treba brinuti o stabilnosti državne vlasti" te da bi "neke ovlasti trebale biti malo jasnije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njezin sadašnji program "Zato što vjerujem u Hrvatsku" neće ući predsjedničin zahtjev za pet tematskih sjednica Vlade, koji je bio važan dio programa "Za bolju Hrvatsku". Potkraj 2014. je u Banskim dvorima sjedio Zoran Milanović, njezin aktualni protukandidat, dok joj je trenutačni premijer politički saveznik.

Inače, program "Za bolju Hrvatsku" iz 2014. pisan je kao da se ona spremala sudjelovati na parlamentarnim izborima i poslije njih biti predsjednica Vlade i faktično upravljati državom. Opsežna su poglavlja o nekim područjima, primjerice gospodarstvu, na koja predsjednik Republike nema apsolutno nikakav utjecaj. Novi list zaključuje kako će u tom duhu, prema svemu sudeći, biti i njezin novi program budući da je najavila kako će u njega staviti prijedlog da se svima povećaju plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo