VELIKA AKCIJA JOŠ UVIJEK TRAJE / Hoće li ih Hrvatska izručiti BBB-ovce Grčkoj? Odvjetnik jednog uhićenog: 'Hrvatski sud može odbiti uhidbeni nalog'

U Grčkoj za ubojstvo AEK-ovog navijača i dalje traje istraga. Čekaju se rezultati DNA analize

23.9.2023.
20:06
VOYO logo

Još uvijek traje velika akcija hrvatske policije u kojoj je uhićeno devet Bad Blue Boysa.

Bad Blue Boysi dovedeni su na ispitivanje u Zagrebačko županijsko odvjetništvo. Još jedan u Velikoj Gorici. Mjesec i pol dana od nereda Grčka traži njihovo izručenje zbog sumnje da su sudjelovali u neredima u Ateni kada je ubijen navijač AEK-a. Ukupno je stiglo deset Europskih uhidbenih naloga. Traže se oni s popisa hrvatske policije koji je proslijeđen grčkoj policiji prije njihova dolaska u Atenu. Za neke od njih grčke vlasti vjeruju da su uspjeli pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne provode svi u Europskoj uniji striktno ovaj uhidbeni nalog, kaže Hrvoje Lukavec, odvjetnik jednog uhićenog navijača za RTL.

Image
MA, ŠTO JE SAD OVO?! /

Grci zatražili, Hrvati brže bolje ispunili: U tijeku su uhićenja Bad Blue Boysa koji su bili u Ateni

Image
MA, ŠTO JE SAD OVO?! /

Grci zatražili, Hrvati brže bolje ispunili: U tijeku su uhićenja Bad Blue Boysa koji su bili u Ateni

Hrvatska može odbiti izručenje?

"Mogli smo vidjeti da hrvatski građani u grčkim zatvorima nisu imali temeljne uvjete za život, prema tome, hrvatski sud ima sva moguća pravna ovlaštenja koja proizlaze iz domaćih zakona, iz europskih propisa, da odbije provesti Europski uhidbeni nalog i da odbije izručenje hrvatskih državaljana Grčkoj", kaže Lukavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa kaže da surađuje s nadležnim tijelima u Grčkoj, kao i da brinu o pravima hrvatskih državljana. Ipak, o konkretnom zahtjevu kažu sljedeće:

"U postupcima europskog uhidbenog naloga, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se suglasnost i od uhićenih

Riječ je, naime, o suradnji sudova između zemalja Europske unije. Uvijet za izručenje je da je riječ o kaznenom djelu koje postoji u obje zemlje. U ovom slučaju, to je ispunjeno - kazneno djelo Udruživanje u zločinačku organizaciju.

"Ako su ispunjeni uvjeti za predaju države Hrvatske, oni će biti predani. U konkretnom slučaju ne želim ništa prejudicirati, a praksa je da se u pravilu predaju naši državljani kao što se i strani državljani predaju u Republici Hrvatskoj", kaže sudac Visokog kaznenog suda, Ivan Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sudsku odluku može se žaliti Visokom kaznenom sudu, a cijeli postupak ne traje dulje od 60 dana. Od uhićenih se također traži suglasnost.

Traži se suglasnost, ali ako budu proglašeni krivima u stranoj državi, kaže sudac Turudić, može se tražiti da kaznu odsluže u Hrvatskoj. Postoji mogućnost i da budu suđeni u državi gdje se predaju, samo za djelo za koje su predani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zna se koliko će još dugo biti u zatvorima

U Grčkoj za ubojstvo AEK-ovog navijača i dalje traje istraga. Čekaju se rezultati DNA analize. U međuvremenu, 105 hrvatskih državljana nalazi se u 21 zatvoru. Oni kojima se prijetilo premješteni su u druge zatvore.

"Oni ne traže poseban tretman", kaže Mario Medak, odvjetnih obitelji uhićenih navijača. "U međuvremenu nije bilo posebnih pritužbi. Istraga je u tijeku, nitko u ovom trenutku ne može znati koliko će dugo istraga trajati ni koliko dugo će oni biti u istražnom zatvoru", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mogu ostati najdulje 18 mjeseci do početka suđenja. Sada bi im se mogli pridružiti i novouhićeni u Hrvatskoj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo