Analizirali su izbore / Hoće li HDZ podržati Škoru u Zagrebu? Plenković: Mi smo stranka desnog centra, državotvorna, demokršćanska, birači sami neka odluče

Image

Plenković je kazao da je rezultat HDZ-a "jako, jako dobar".

17.5.2021.
18:55
VOYO logo

Dan nakon završetka prvog kruga lokalnih izbora, premijer Andrej Plenković izaći će pred novinare nakon online sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. 

Plenković je sinoć komentirajući izborne rezultate rekao da je vrlo zadovoljan jer je rezultat HDZ-a "jako, jako dobar, kao što smo očekivali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Pohvalio izbor dvije županice /

Plenković o Filipoviću koji nije ušao u drugi krug u Zagrebu: 'Dobili smo političara pravoga formata za velike utakmice'

Image
Pohvalio izbor dvije županice /

Plenković o Filipoviću koji nije ušao u drugi krug u Zagrebu: 'Dobili smo političara pravoga formata za velike utakmice'

Glavna tema sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bila je analiza rezultata lokalnih izbora, kazao je Plenković na početku obraćanja novinarima.

"Iz te analize smo izvukli određene zaključke. Prvi je da smo izrazito zadovoljni što su i lokalni izbori potvrdili da je HDZ najsnažnija i pobjednička politička stranka i nakon ovih izbora za sada je HDZ pobijedio kada zbrojimo gradove i općine u kojima smo pobijedili u prvom krugu već u 208 jedinica lokalne samouprave", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobijedili su i u četiri županije u prvom krugu, a u šest županija su njihovi kandidati vodeći, još u dvije s partnerima.

Pohvalio je i uvjerljivo vodstvo Ivana Radića u Osijeku, te je kazao kako vjeruju da će Vice Mihanović odnijeti Split. Istaknuo je i da je HDZ pobijedio u mnogim sjedištima županija, zbog čega je zaključak da su ukupno rezultati HDZ-a izrazito dobri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo iskazati zadovoljstvo i očekujem i dalje i homogenost i angažman naših kandidatkinja i kandidata i podršku birača", kazao je.

Na pitanje je li četvrto mjesto u utrci za zagrebačkog gradonačelnika podbačaj, Plenković je ponovio da je Davor Filipović veliki dobitak za HDZ. Istaknuo je da je Filipović ostvario duplo bolji rezultat nego što su to uspjeli dvoje njegovih prethodnika 2017. i 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je što nije on drugi, ali bit će bolje drugi put", kazao je i istaknnuo da je HDZ-ova lista s partnerima druga.

Na pitanje boji li se poraza u Ličko-senjskoj županiji, kazao je da je tamo situacija specifična. "Prije četiri godine je u to doba Dado Milinović bio kandidat HDZ-a i pobijedio je u prvom krugu. Ovoga puta on ima svoju stranku, HDZ ima sjajnog kandidata."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciji u drugoj HDZ-ovoj utvrdi, Šibensko-kninskoj županiji Plenković je komentirao rekavši da dugogodišnji župan Pauk ide po još jedan mandat. "Dosadašnji gradonačelnik Knina Jelić je dobio respektabilan broj glasova. Ali vjerujem da će s obzirom na angažman, iskustvo i doprinos i Pauka i vlade HDZ-a za razvoj te županije, mislim da će Pauk i dalje biti župan", rekao je.

Podrška Škori?

Hoće li HDZ podržati nekoga u drugom krugu u Zagrebu, bilo je jedno od pitanja novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ-ova politika u ovakvim situacijama je uvijek ista. O tome će odlučiti Gradski odbor, ali mi prepuštamo biračima i članovima da biraju prema savjesti. HDZ je stranka desnog centra, državotvorna, domoljubna, demokršćanska, ta pozicija je uvijek jasna. Sigurno nećemo pozivati ljude da zaokružuju broj 3 ili da križaju listiće."

Na pitanje o promjeni u Zagrebu, kazao je da je HDZ-ova analiza rezultata u Zagrebu bio iskaz volje respektabilnog broja Zagrepčana prema nasljeđu Milana Bandića. Drugo, SDP je, kaže Plenković, potpuno propao u Zagrebu i nestao, a treće je šira potpora javnosti stranke Možemo!, kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izjavu župana Ivana Anušića u RTL-u Danas da bi, da je stanovnik Zagreba glasao za Škoru, Plenković je kazao da je pozicija HDZ-a jasna: "Mi uvijek prepuštamo našim biračima, uvijek ih pozivamo da sudjeluju, da svatko od njih odluči, a gradska organizacija može slobodno donijeti svoj stav", kazao je i pojasnio da gradske organizacije imaju autonomiju da same biraju kandidate i preuzimaju odgovornost.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo