GUVERNER HNB-A /

'Hoće li banke pokušati izbjeći regulaciju prešutnih minusa? Gledajte, to je uvijek malo igra mačke i miša'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vujčić je kazao da je ideja zakona bila da prešutna prekoračenja budu iznimka, a ne pravilo

2.9.2021.
14:20
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio o planiranoj inicijativi za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju u dijelu dopuštenih i prešutnih prekoračenja.

"Mi smo analizu tržišta završili u prvom kvartalu ove godine. 2020. godine mi smo krenuli u analizu tržišta prekoračenja. Imate prešutna i dopuštena prekoračenja. Imali smo 7 prigovora potrošača na tu temu. Vidjeli smo da je veliki dio prekoračenja iz onih dopuštenih prešao u prešutna. Ideja zakona je bila da prešutna prekoračenja budu iznimka, a ne pravilo. Odlučili smo da prešutna prekoračenja treba vratiti u isti režim regulacije, kao i kod dopuštenih prekoračenja", kazao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da efektivna kamatna stopa nije bila visoka te da su banke dignule naknade, a ne kamatnu stopu.

Image
MINISTAR MARIĆ /

'Izmjene zakona ne bi trebale dovesti do iznenadnog ili potpunog ukidanja prekoračenja'

Image
MINISTAR MARIĆ /

'Izmjene zakona ne bi trebale dovesti do iznenadnog ili potpunog ukidanja prekoračenja'

"2020. godine su naknade porasle, pa je onda porastao i prosječni EKS. Prije se nije imalo razloga intervenirati, sad ga imamo", kazao je guverner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je danas razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem te da će idući tjedan vjerojatno razgovarati s bankama.

"Kamatne stope u Hrvatskoj su niže nego u zemljama Europske unije koje nemaju euro i više nego u zemljama koje imaju euro", kazao je Vujčić.

Kazao je i da je stekao dojam da se banke neće opirati promjenama.

"Kamatne stope uvijek odražavaju rizičnog proizvoda. Prekoračenja su takva, jer se odobravaju bez procjene kreditne sposobnosti. Vjerojatno dio ljudi koji imaju minus inače ne bi bili kreditno sposobni i ovaj proizvod će uvijek na tržištu imati visoku kamatu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li banke pokušati na neki način izbjeći regulaciju prešutnih minusa, Vujčić je kazao da je to uvijek malo igra mačke i miša. 

Kazao je i da se prešutna prekoračenja ne ukidaju te da se dovode pod regulaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što novi ugovori o prešutnim prekoračenjima moraju imati je to da se ono ograničava vremenski 90 dana i 1500 kuna. To miče prešutna prekoračenja u sferu dopuštenih prekoračenja", kazao je.

Vujčić je komentirao i inflaciju te odgovorio pribojavali se da bi ona mogla biti veća nego što se predviđa. 

"Kod inflacije treba biti vrlo oprezan. Stopa inflacije je bila nešto viša nego koja je projicirana. Još uvijek se nalazimo u sferama između 2 i 3 posto koje ne bi trebale biti zabrinjavajuće", kazao je Vujčić.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo