OGROMNE RAZLIKE /

U Hrvatskoj čak 80 posto kućanstava živi u vlastitoj nekretnini, ali polovicu bogatstva drži samo njih 10 posto!

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

Otprilike polovicu ukupnog bogatstva 2021. godine držalo je deset posto najbogatijih kućanstava. A bogatstvo 20 posto najbogatijih bilo je najmanje 12 puta veće od bogatstva 20 posto najsiromašnijih, a na europodručju su razlike još veće

3.9.2024.
16:09
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Čak 50 posto kućanstava čiji je nositelj osoba u dobi do 34 godine ima vlastitu stambenu nekretninu. Čak 60 posto nositelja kućanstava koji su u dobi od 35 do 44 godine također imaju svoju stambenu nekretninu, a oko 80 posto kućanstava gdje nositelj ima od 45 do 54 godine živi u vlastitoj nekretnini! I što su ljudi stariji, taj je udio veći - ide čak do oko 90 posto.

Podaci su to Anketa o financijama i potrošnji kućanstava provedena u Republici Hrvatskoj 2021. Europske središnje banke, projekta u koji se HNB uključio 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima, osam od deset kućanstava u Hrvatskoj je 2021. živjelo u nekretnini koja je u njihovom vlasništvu, dok je ostatak kućanstava živio u najmu ili tuđoj nekretnini. Svako peto kućanstvo ima i dodatnu nekretninu, dok je prosječna vrijednost nekretnine oko 119 tisuća eura.

Zanimljiv je i podatak o neto bogatstvu. Ono je u europodručju raslo intenzivnije nego u Hrvatskoj, čime se razlika između neto bogatstva kućanstava u Hrvatskoj i onih u europodručju
gotovo udvostručila. U Hrvatskoj je prisutna i visoka nejednakost neto bogatstva kućanstava koju karakterizira smanjenje nejednakosti u donjoj, uz blago povećanje nejednakosti u gornjoj polovini distribucije neto bogatstva kućanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gornjih 10 posto kućanstava u Hrvatskoj prema iznosu neto bogatstva koncentrirano je 47,1 posto, u 40 posto kućanstava iznad medijana neto bogatstva 42,6 posto, a u donjih 50 posto kućanstava samo 10,3 posto ukupnog neto bogatstva kućanstava u Hrvatskoj. Istodobno, u Hrvatskoj negativno neto bogatstvo u 2021. godini ima 5 posto kućanstava.

Osim toga, anketa pokazuje da je 2021. 30 posto kućanstava imalo dug, a polovica njih dugovala je do 2600 eura i to se uglavnom odnosi na dopuštene minuse.

Image
I TO U GOTOVINI /

Stručnjaci tvrde - svako kućanstvo treba imati fond za crne dane. Ali, postoji problem...

Image
I TO U GOTOVINI /

Stručnjaci tvrde - svako kućanstvo treba imati fond za crne dane. Ali, postoji problem...

Kućanstva čiji su nositelji akademski obrazovani imaju najviši bruto dohodak, u prosjeku je to 28.800 eura i on je za 50 posto veći od onih kućanstava u kojima je nositelj osoba koja je završila srednju školu. Kada se sve to usporedi s osobama koje imaju tek osnovnu školu, razlika je i pet puta! Prosječna vrijednost bruto dohotka u Hrvatskoj iznosila je tada 19.900 eura, dok je u Europi prosjek bio 47.000 eura.

POGLEDAJTE VIDEO: Koliko ćete ustvari godišnje plaćati plin te koliko će pomoći država? Sve smo doznali

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo