lažnjaci ili original / HNB dao upute kako u 4 koraka provjeriti imate li lažne eure

Image
Foto: HNB

Upute su snimili i na videu koji se može pogledati na YouTube kanalu, bitno je i šuškati, i nakretati, provjeravati novčanice prema svjetlu

4.1.2023.
12:39
HNB
VOYO logo

U optjecaju su dvije serije novčanica eura. Prva serija sastoji se od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura.

Iz HNB-a su rekli kako je autentične novčanice lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na novčanicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja", govore.

Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i nakretanju novčanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir.

Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POČETNI PROBLEMI /

'U novogodišnjoj noći svi su dolazili s novčanicom od 200 kuna, a mi smo sve vraćali u eurima. Postali smo mjenjačnica'

Image
POČETNI PROBLEMI /

'U novogodišnjoj noći svi su dolazili s novčanicom od 200 kuna, a mi smo sve vraćali u eurima. Postali smo mjenjačnica'

Laganim nakretanjem novčanice provjeravaju se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama .

Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih obilježja uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.)", objasnili su iz Hrvatske narodne banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste i dalje u nedoumici iz HNB-a poručuju da zamolite zaposlenika banke ili financijske institucije da provjeri je li novčanica autentična ili proslijedite sumnjivu novčanicu uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

Za svaki apoen novčanice kune snimljena je videoanimacija u kojoj je detaljno opisan postupak provjere autentičnosti. Edukacijske videoanimacije mogu se naći na YouTube kanalu Hrvatske narodne banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autentičnu kovanicu lako je prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na kovanicama. Velike su razlike u veličini, težini ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih kovanica rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja na kovanicama kuna i eurokovanicama.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute koje donosimo u nastavku. Autentičnost kovanog novca provjerava se s pomoću povećala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provjeri jasnoću i izražajnost detalja na motivima. Provjeri oštrinu rubova reljefa i natpisa. Provjeri izgled zubaca na vijencu", objašnjava HNB.

Sumnjiv gotov novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju. Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policijski službenici prosljeđuju na tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upotreba krivotvorenog novca jednako je nezakonita i kažnjiva kao i izrada krivotvorenog novca. Krivotvoreni novac ne može se zamijeniti za originalni novac.

Obveznici Odluke o kontroli provjere autentičnosti i prikladnosti gotovog novca eura, Odluke o postupanju sa sumnjivim stranim gotovim novcem i Odluke o zamjeni gotovog novca kune u povlačenju dužni su provesti provjeru autentičnosti svakog primjerka primljenoga gotovog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se pri provjeri autentičnosti utvrdi da je gotov novac sumnjiv, mora biti odmah dostavljen u Hrvatsku narodnu banku, zajedno s popunjenim Zahtjevom za tehničku analizu.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo