ŠOKIRAN SJEDIO NA KLUPICI /

Zašto je muškarac satima čekao pomoć nakon tragedije na Lošinju? Dobili smo odgovor Hitne

Image
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

On je iz neposredne blizine svjedočio nesreći, a prema svjedočanstvima vatrogasaca koje su nam dali u nedjelju, prizori tragedije bili su stravični

12.8.2024.
15:38
Nel Pavletić/Pixsell
VOYO logo

Dan nakon stravične nesreće na Malom Lošinju u kojoj je rampa trajekta pala i ubila trojicu mornara te ozlijedila četvrtog, glasnogovornica Jadrolinije za Danas.hr potvrdila je da je jedan član posade broda Lastovo satima nakon tragedije u stanju šoka sjedio na klupici na suncu nedaleko od trajekta.

Naime, on je iz neposredne blizine svjedočio nesreći, a prema svjedočanstvima vatrogasaca koje su nam dali u nedjelju, prizori tragedije bili su stravični. Naime, na članove posade pala je višetonska rampa i nije im bilo spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da je naš zaposlenik dugo čekao na pomoć, Hitna pomoć stigla je tek oko 19 sati. Telefonom su ljudima govorili što trebaju raditi, ali po njega su stigli tek oko 19 sati. Pomoć mu je pružena u KBC-u Rijeka", rekla nam je glasnogovornica Jadrolinije.

Pitali smo Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije zašto je toliko trebao čekati pomoć. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON TRAGEDIJE /

Osim ministarstva i Lučke kapetanije, istragu o nesreći na trajektu provodi i posebna agencija

Image
NAKON TRAGEDIJE /

Osim ministarstva i Lučke kapetanije, istragu o nesreći na trajektu provodi i posebna agencija

'Izražavamo sućut obiteljima i prijateljima'

"Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije (ZHMPGŽ) sudjelovali su u zbrinjavanju osobe ozlijeđene u nesreći koja se jučer dogodila na trajektu u Malom Lošinju. U nesreći su tri osobe smrtno stradale, a ovim putem izražavamo iskrenu sućut obiteljima i prijateljima nesretno preminulih osoba, dok teško ozlijeđenoj osobi želimo brz oporavak.

Medicinska prijavno-dojavna jedinica (MPDJ) ZHMPGŽ-a zaprimila je poziv o nesreći koja se dogodila na trajektu "Lastovo" u Malom Lošinju te je odmah po primitku poziva, na intervenciju uputila tim hitne medicinske službe (HMS). Dolaskom tima HMS-a na mjesto nesreće, utvrđeno je da je više osoba smrtno stradalo, dok se jedna teško ozlijeđena osoba nalazila u moru. Po spašavanju ozlijeđene osobe iz mora, tim HMS-a pružio joj je hitnu medicinsku skrb te je helikopterskim timom HMS-a upućena na daljnje liječenje u Klinički bolnički centar Rijeka.

Naglašavamo da je tim HMS-a pregledao i osobu koja nije direktno sudjelovala u nesreći, već joj svjedočila te joj je, zbog pretrpljenog velikog stresa, tim HMS-a pružio odgovarajuću terapiju (za smirenje). S obzirom na to da je ista osoba negirala ozljede i/ili druge poteškoće, zemaljski tim HMS-a je u 15.53 otišao s mjesta nesreće.

Policajac javio da čovjek spava i tražio upute

Nakon toga, u 18.06 MPDJ ZHMPGŽ-a zaprimio je poziv od policajca koji navodi kako gospodin – svjedok nesreće spava te traži savjet za daljnje postupanje. Medicinski dispečer ga informira da je spavanje posljedica lijeka koji je osoba dobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći poziv MPDJ ZHMPGŽ-a zaprima od istog policajca u 18.59 s istom informacijom da osoba i dalje spava te traži savjet, kao i dolazak tima HMS-a. Medicinski dispečer ga savjetuje da osobu pokušaju razbuditi te da ju, ako je sve u redu, prevezu do njenog smještaja, na što policajac odgovara da svjedok mora s njima u policijsku postaju zbog davanja izjave.

Treći i posljednji poziv MPDJ ZHMPGŽ-a zaprimio je u 19.12 od liječnice s Malog Lošinja koja navodi da je dobila poziv od gradonačelnice da su osobu razbudili, međutim da se ista ne osjeća dobro uslijed stanja akutnog stresa, po saznanju čega, medicinski dispečer sukladno dobivenim informacijama o psihičkom stanju pacijenta nakon što se razbudio upućuje tim HMS-a na mjesto intervencije gdje je osobi pružena hitna medicinska skrb nakon čega je prevezena na daljnje liječenje u KBC Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja smo da je hitna medicinska služba stručno, savjesno, brzo i odgovorno reagirala u ovoj nesreći, te da je osobi odmah po saznanju da postoji hitna medicinska indikacija pružena pravovremena hitna medicinska skrb", napisali su iz Hitne.

POGLEDAJTE VIDEO: Vladimir Malnar iz Lučke kapetanije: Ne pamtim da se ovo ikada dogodilo u 20 godina

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo