Po uskom stubištu /

HGSS-ovci prebacili nepokretnog pacijenta na peti kat zgrade bez lifta

Image
Foto: HGSS/www.gss.hr

Najveći izazov bio je na koji način 'upakirati' osobu da bude sigurna, kako bi ju se moglo transportirati po uskom stubištu

13.4.2018.
19:55
HGSS/www.gss.hr
VOYO logo

Obitelj iz Čakovca u četvrtak je zatražila pomoć oko transporta nepokretnog člana obitelji do njihovog stana, na petom katu u zgradi bez lifta. Radilo se je o muškoj nepokretnoj osobi od cca 170 kilograma sa znatnim zdravstvenim problemima, izvijestio je HGSS.

Specifičnost transporta je trebala biti prilagođena općem stanju osobe kao i činjenici da masa i volumen osobe zahtijevaju drugačije pristupe od standardnih metoda i tehnika transporta kao i opreme. Najveći izazov je bio na koji način "upakirati" osobu da bude sigurna, a i da može biti transportirana po relativno uskom stubištu jer standardna transportna sredstva kao što su mariner, UT 2000, speleo nosila i sl. nisu bila prikladna da bi se osoba mogla adekvatno zbrinuti. Osoba je bila upakirana na specifičan način u vakuum madrac, a za podizanje je korištena tehnika dvostrukog protuutega specifična za speleospašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HGSS/www.gss.hr

U akciji je sudjelovalo devet spašavatelja iz Stanice Čakovec, uz asistenciju kolega iz Doma zdravlja Čakovec, te tima Zavoda za hitnu medicinu Čakovec.

Pri transportu su asistirali djelatnici Doma zdravlja Čakovec, a u pripravnosti je na lokaciji bio i tim Zavoda za hitnu medicinu Čakovec. Prije samog transporta kompletni sistem je bio isproban, a sam transport je protekao bez problema. Osoba je predana obitelji na daljnju kućnu njegu te joj želimo brzi oporavak i ozdravljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HGSS/www.gss.hr

Foto: HGSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo