NAPOKON IMAJU PRAVU OPREMU / HGSS-ovci nižu uspjehe, objavili i video: Dronom pronašli nestalu osoba nakon samo dva sata potrage

Image
Foto: HGSS stanica Slavonski Brod

'Napornim radom i analizom foto i video materijala cijelog područja, nestala osoba pronađena je živa', navodi HGSS Stanica Slavonski Brod

23.1.2022.
17:29
HGSS stanica Slavonski Brod
VOYO logo

Bespilotne letjelice nisu igračke, a Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) je to pokazala već preko nekoliko puta, točnije - njih četrnaest. Posljednjom su intervencijom potvrdili opravdanost ulaganja HGSS-a u bespilotne sustave.

U svom priopćenju navode da je u subotu u popodnevnim satima HGSS Stanica Slavonski Brod dobila dojavu o nestaloj osobi u mjestu Davor. Na teren su izašli spašavatelji HGSS stanice Slavonski Brod, Osijek i Orahovica, a iz Požege se priključio tim pilota bespilotnih sustava. Također, potrazi se pridružio i veliki broj mještana s ciljem što bržeg pronalaska nestale osobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrazi su se 21:30 sati priključila i dva pilota iz stanice Požega s bespilotnom letjelicom opremljenom termovizijskom kamerom. Napornim radom i analizom foto i video materijala cijelog područja, nestala osoba pronađena je živa u 23:45 sati, 2,2 km od zadnje točke viđenja.

Image
'BIO JE ISCRPLJEN I POTHLAĐEN' /

Još jedna uspješna akcija HGSS-a: Stariji planinar se izgubio u snježnom nevremenu na Kamešnici kod Sinja

Image
'BIO JE ISCRPLJEN I POTHLAĐEN' /

Još jedna uspješna akcija HGSS-a: Stariji planinar se izgubio u snježnom nevremenu na Kamešnici kod Sinja

Dronovi - bitan operativni resurs

HGSS navodi da su im dronovi jedan od bitnih operativnih resursa, a posjeduju preko 60 bespilotnih letjelica kojima upravlja 40 licenciranih pilota bespilotnih sustava. Kontinuiranom edukacijom pilota i uvođenjem novih tehnologija postižu veliku stručnost spašavatelja, a potrage češće rezultiraju boljim ishodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odjel bespilotnih sustava pruža veliku potporu potragama i iznimno je vrijedan resurs u svim potražnim akcijama i akcijama spašavanja. Ova potraga, kao sve ostale pokazatelj su izuzetnog rada dobro educiranih spašavatelja koji su samo u prošloj kalendarskoj godini imali preko 3500 sati trenažnih letova. HGSS Stanica Požega je u suradnji s Odjelom bespilotnih sustava u prošloj godini razvila koncept zapovjednih vozila za bespilotne sustave koji omogućava pilotima kontinuiran i nesmetan rad uz kompletnu analizu svih podataka kako bi letačke operacije bile što učinkovitije.

Taj koncept vozila doživio je svoju realizaciju i uz pomoć donatora ugledao svjetlo dana. Ovo zapovjedno vozilo, jučer je sudjelovalo u potražnoj akciji, dokazalo i opravdalo svoje postojanje. Odjel bespilotnih sustava HGSS-a osim za potražne akcije, također, razvija tehnologije za akcije spašavanja kako bi bespilotni sustavi imali 100 postotnu primjenjivost u svim aktivnostima HGSS-a”, rekao je Filip Biočić, Voditelj Odjela bespilotnih sustava, navodi HGSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo