sretno stigao kući /

HGSS još jednom dorastao zadatku: s prvim uskrsnim satima spasili muškarca s planine Kozjak

Image
Foto: Ilustracija/Kaportal.hr

'HGSS stanica Split je u posljednja dva dana uspješno završila dvije potražne akcije, na području Kozjaka i trogirskog zaleđa'

1.4.2018.
12:47
Ilustracija/Kaportal.hr
VOYO logo

Splitska Gorska služba spašavanja u posljednja je dva dana uspješno završila dvije potrage. U jednom se slučaju nažalost, radi o pronalasku beživotnog tijela nestale osobe, no dobra vijest je kako je na blagdan Uskrsa na planini Kozjak pronađen nestao muškarac, živ i neozlijeđen.

Priopćenje objavljeno na stranicama splitskog HGSS-a prenosimo u cijelosti: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HGSS stanica Split je u posljednja dva dana uspješno završila dvije potražne akcije, na području Kozjaka i trogirskog zaleđa

Sinoć, 31.03, oko 22h HGSS je dobio dojavu o 32-godišnjaku koji se zaputio na brdo Kozjak, ali se nije vratio u uobičajeno vrijeme. Sumnju na opasnost koju je zatekla osobu je uvećala činjenica da je kuću napustio sa psom koji se nakon nekog vremena vratio bez vlasnika. Također, iako je šetnju započeo u sumrak po relativno dobro vremenu, vrijeme se kroz sat-dva vidno pogoršalo sa dolaskom jake grmljavine i proloma oblaka. Uza sve to, osoba je svoj mobitel ostavila kući pa je traganje lociranjem mobitela bilo isključeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pretpostaviti je u ovakvim situacijama nekoliko mogućih scenarija, jedan da se osoba zbog jakog nevremena ili nekog drugog razloga sklonila na sigurno mjesto ili pak da se unesrećila putem te iz tog razloga nije u stanju vratiti se kući. Stoga je potraga krenula na način da se pretraže svi planinarski putevi Kozjaka počevši od mjesta odakle je krenula, ali isto tako provjere sva moguća mjesta za skloniti se, poput niza planinarski domova, crkvica, skloništa i sl.

Nakon nekoliko sati traganja po pljusku i grmljavini, na sreću, nestala osoba je pronađena u jednoj od lovačkih “čeka” sa sjeverne strane Kozjaka, živa i neozlijeđena, te ju je HGSS, u prvim Uskršnjim satima, dopratio kući.

Iako je ova potraga sa lijepim završetkom, HGSS stanica Split je imala prije dva dana je imala još jednu, ali ovog puta sa nesretnim. Započela je u petak (29.03) u kasnim popodnevnim satima, molbom Policijske postaje Trogir za pomoći HGSS-a u potrazi za 62-godišnjakom. Naime, nestala osoba je zadnji put viđena dan ranije te se nije vratila kući tijekom noći. Obzirom da su izjave obitelji upućivale na mogući suicid, strategija traganja je još u početku bila orijentirana na pregledavanje mogućih mjesta koje bi odgovaralo to scenariju. Osoba je pronađena nešto prije 21h, nažalost mrtva, u bunaru u blizini kuće. Sljedećeg jura, zajedno sa roniocima HGSS stanice Split, tijelo je izvučeno sa dna bunara i predano na očevid PP Trogir", stoji u njihovoj objavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo