'supermoći' / Heroji koronavirusa: Hoće li ljame spasiti čovječanstvo? One imaju tajno oružje koje neutralizira viruse

Dok cijeli svijet luduje zbog korone one u miru mogu žvakati lišće i grmlje

23.10.2020.
11:30
VOYO logo

Heroji koronavirusa: njihova magija liječi, imaju tajno oružje u borbi s epidemijom ... svi ovi naslovi ukazuju na supermoć ovih vunenih južnoameričkih životinja, a zagrebačka spasiteljska ekipa su tri alpake i dvije ljame. Đasper, Čargo i sin Ajo te Žuži i Etelka.

Image
RIJEČ JE O PLEMENITOJ VRSTI /

Čovjek iz Bjelovara uzgaja alpake, životinje slične ljamama: 'Mogu zaraditi tisuće eura'

Image
RIJEČ JE O PLEMENITOJ VRSTI /

Čovjek iz Bjelovara uzgaja alpake, životinje slične ljamama: 'Mogu zaraditi tisuće eura'

One su vrlo bliske rodice, a Jadranko Boras, veterinar ZOO Zagreba, kaže: ''Sad su opet dobile svojih pet minuta slave s kojima bi opet mogle postati popularne životinje''.

Nježno i pažljivo jedu. Za svojih pet minuta slave ljame i alpake ne mare baš previše. Važno je dobro najesti se, a onda i pošteno odmoriti. Pitome su i mirne, vole odmarati, jedino ako ih naljutite, mogle bi vas pljunuti. I da, imaju supermoć.

''Već se duže vrijeme radi istraživanje o njihovom protutijelima koja su puno manja, znači protutijela koja imaju veću sposobnost vezanja proteina sitnih čestica poput virusa i njihovih proteina koji su odgovorni za ulazak u stanicu čovjeka ili bilo koje druge životinje'', objašnjava Boras.

Drugim riječima, antitijela alpaka i ljama u stanju su uništiti viruse pa tako i koronu.

Od Švedske, Amerike, Belgije, Engleske - znanstvenici u laboratorijima mjesecima proučavaju tajno oružje ovih vunenih bića. Osim što imaju ovalne eritrocite koji bolje vežu kisik na sebe, njihova mini antitijela, bolje rečeno nano antitijela već su se u laboratoriju pokazala uspješnima u borbi s koronom. Puno se lakše prilijepe za veliki virus i paraliziraju ga.

''To nije vakcina to je lijek kad bi nastupila bolest. U tipu spreja znači inhalacijom ili nekim načinom ta antitijela bi vezala na sebe virus i čovjek i nepromijenjenoga ga izlučivala van'', objašnjava Boras.

I ne, nije šala, ljame i alpake poznate su već u medicinskim krugovima, njihova antitijela ispituju u borbi protiv raznih tumora i autoimunih bolesti, pa što je još jedan virus. A dok svijet čeka da nas ljame i alpake spase od pandemije, najbolji savjet koje nam zasad mogu dati jest: jedite puno zelenjave, spavajte i ne živcirajte se previše. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo