POTRESNE PRIČE / Heroji Božića! RTL je proveo Badnjak s liječnicima iz Dubrave: 'Mi smo navikli na smrt...'

Dio svoje svakodnevice s RTL-om su podijelili liječnici koji se bore za živote svojih pacijenata

24.12.2020.
20:55
VOYO logo

Turobna svakodnevica Covid bolnice ne poznaje ni Badnjak, ni Božić. I danas su svi koji ondje borave gledali i lijepe i tragične situacije. 

Dio svoje svakodnevice s RTL-om su podijelili liječnici koji se bore za živote svojih pacijenata, a djelić atmosfere osjetile su i volonterke koje su starijim pacijentima bez pametnih telefona omogućile da se videopozivom vide s najmilijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

465 pacijenata ovdje će dočekati Božić. Osamdesetero najtežih koji se bore za svaki dah vjerojatno toga nisu ni svjesni, priča nam doktor Baršić koji iako u mirovini i danas dolazi na ispomoć u intenzivnu.

"Malo je turobno"

"Turobno je malo, moram vam priznati, jer ova nevolja koja je pritisnula ovu zemlju, naravno da se odražava i na našim dušama, ali moj je doživljaj danas ovdje da su ovo zapravo jedne velike jaslice", rekao je infektolog Bruno Baršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije jedini, da cijela Hrvatska diše s njima pokazali su župljani  župe sv. Stjepana, Pape i mučenika na Hvaru čije jaslice neodoljivo podsjećaju na ovdašnju stvarnost.

"Moram priznat da me ideja zbilja dirnula, a posebno me dirnuo tekst koji ide iza toga da je Božić ovdje, sada, svaki dan", kazala je v.d. zamjenica ravnatelja KB Dubrava Diana Rudan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smješkala se na glas svog nećaka"

Sve su to i same osjetile volonterke koje su pacijentima omogućile da se putem doniranih pametnih telefona vide sa svojim obiteljima.

"Jedna gospođa je samo čula glas svog nećaka i na to se samo smješkala, prepoznala mu je glas, njemu je bilo važno da joj govori, teta ja sam tu, sretan Božić, mislim na tebe, predivno", kazala je anesteziologinja Sonja Krofak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sreća se izmjenjivala s tugom, jer poput medicinara i ove su djevojke doživjele dio turobne svakodnevice Covid bolnice.

"Osjećaj je zapravo zastrašujuć, tužan, teško je, dirnuti smo svi, jer je jako teško. Jako teško, posebno zbog jednog pacijenta kojeg smo izgubili", kaže novinarka Mirna Savić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na žalost, on nije stigao ostvariti video poziv. On je, u međuvremenu, otkad smo ga obišli i dogovorili videopoziv s njegovom obitelji, nažalost preminuo. Nije dočekao ovu priliku", kaže Krofak. 

"Mi smo navikli na smrt"

Situacija je to koju su liječnici i medicinske sestre već previše puta vidjeli. "Čujte mi smo navikli na smrt. Na žalost, to se događa, a ovo je sad doista jedan povećani broj, ali živimo s time i nastojimo da taj broj bude što manji", kaže Baršić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama je to teško gledati. Međutim, tješi nas pomisao da mi sa svoje strane dajemo svoj maksimum", kaže Rudan. 

I baš su zato mnogi za ovaj Božić - poput Hvarana - u mislima sa svima koji dijele stvarnost covid bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo