HEP / zatražio poskupljenje struje, žele 17 posto više?

U Hrvatsku regulatornu agenciju stigao je zahtjev HEP-a za poskupljenjem električne energije. Zasad nije poznato traže li poskupljenje od 17 posto kao što se pisalo u medijima.

23.3.2010.
16:57
VOYO logo

U Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA) stigao je zahtjev Hrvatske elektroprivrede, odnosno zahtjevi HEP-ovih društava za poskupljenje električne energije koje im je proslijedilo Ministarstvo gospodarstva prije desetak dana.

Branimir Horaček, ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva nije znao reći koliko bi bilo prosječno poskupljenje koje traži HEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena se sastoji od tri komponente, od kojih jedna zauzima 30-ak posto, druga 40-ak, treća oko 10 posto cijene. Kao razlog povećanja cijene naveli su ukupno povećanje troškova poslovanja, a mi ćemo morati uzeti u obzir kada je bila zadnja promjena cijene električne energije. Ako se ne varam, to je bilo 1. srpnja 2008. godine. Nakon što nam HER-a dostavi svoje mišljenje Ministarstvo će predložiti Vladi cijenu struje, koja će u konačnici odlučiti", kazao nam je Horaček.

Iz toga proizlazi da bi se cijena mogla promijeniti tek u iduća dva mjeseca. Horaček podsjeća da su HEP-ovci prilikom prošle izmjene cijene tražili poskupljenje od 27 posto, a da je Vlada odobrila rast cijena od prosječnih 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena cijene za potrošače ovisit će i o tarifnim modelima i vrsti brojila.

Prethodni članci:

arti-201003100097006 arti-201002090631006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo