HDZ VIŠE NIJE MJESTO ZA TVRDE DESNIČARE: / Ljudi koje radikali ne trpe ostvarili 21 i 26 puta bolji rezultat nego na prošlim izborima

Image

Da je Plenković profilirao HDZ u stranku strogog desnog centra koju odlikuje političko umjerenjaštvo, a da mu članstvo i biračko tijelo to nisu zamjerili, dapače čak su izdašno honorirali,

7.7.2020.
9:22
VOYO logo

Jučerašnja, više nego uvjerljiva izborna pobjeda HDZ-a rezultatski je evocirala vrijeme Tuđmanova HDZ-a iz devedesetih godina prošlog stoljeća, bivajući čak uvjerljivijom i od izbornih pobjeda Sanaderova HDZ-a u prvom desetljeću ovog tisućljeća. No, ipak su veće sličnosti ovog Plenkovićevog s onim Sanaderovim, nego Tuđmanovim HDZ-om.

Image
NAJNOVIJI REZULTATI IZBORA: /

HDZ osvojio osam jedinica i 66 mandata, Restartu tek dvije i 41 mandat; Škoro i Most solidni

Image
NAJNOVIJI REZULTATI IZBORA: /

HDZ osvojio osam jedinica i 66 mandata, Restartu tek dvije i 41 mandat; Škoro i Most solidni

Današnji lider najjače političke stranke u Hrvatskoj, Andrej Plenković, kao Sanader onomad, uspio je vrlo efikasno, ali i elegantno razmontirati tvrdu desnicu unutar stranke, onu za koju se smatralo (a i sama je to potencirala) da je baštinik izvornog HDZ-a. Premda se u kampanji, a i sinoćnjem pobjedničkom govoru i sâm Plenković pozvao na Tuđmanovo nasljeđe, ono što je tvrda desnica smatrala pod tim rasplinulo se u izbornoj noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković strogo centrirao HDZ

Da je Plenković HDZ profilirao u stranku strogog desnog centra koju odlikuje političko umjerenjaštvo (o korupcijskim potencijalima zasad nećemo), a da mu članstvo i biračko tijelo to nisu zamjerili, dapače čak mu izdašno honorirali, pokazuju dva, odnosno četiri primjera.

Gordan Jandroković i Davor Božinović kao personifikacije Plenkovićeva umjerenog, strogo centriranog HDZ-a s jedne, te Miro Kovač i Stevo Culej s druge strane, kao personifikacije "starog" HDZ-a kakav bi po mišljenju tvrdih stranačkih desničara, kao i onih prebjeglih u Škorin Domovinski pokret, trebao biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandrokovića već godinama bije glas stranačkog apartčika, oličenja oportunizma koji je od Sanadera preko Jadranke Kosor i Tomislava Karamarka pa do Plenkovića pokorno čuvao leđa stranačkim šefovima i kameleonski se prilagođavao promjenama u vrhu stranke.

Image

05.07.2020., Zagreb - Docek izbornih rezultata u stozeru HDZ-a u Arheoloskom muzeju. Gordan Jandrokovic Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jandrokoviću su najviše nabijali na nos njegov rezultat s prošlih parlamentarnih izbora 2016. godine, kada je kao kandidat u I. izbornoj jedinici osvojio tek 808 glasova. Jučer je, pak, kao prvi na listi u II. izbornoj jedinici - onoj koja se smatra bazom žešće stranačke desnice i samim time njegovim "neprirodnim staništem" - osvojio 17.370 glasova. Čak 21 puta više nego prije četiri godine!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trijumf onih koji su 'greškom' u HDZ-u

Božinović, za kojega mnogi šire mit da je "greškom" u HDZ-u jer mu je, baš kao i Plenkoviću, prirodnije mjesto u SDP-u, kao prvi na listi u VI. izbornoj jedinici dobio je 12.390 preferencijalnih glasova. Opet za usporedbu, prije četiri godine Božinović je dobio tek 475 preferencijalnih glasova. Čak 26 puta manje nego sada!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stevo Culej, kao personifikacija tvrde HDZ-ove desnice, od predsjedničkih je izbora koketirao sa Škorom i odvagivao "bi-ne bi" s HDZ-om. Mogao je to jedino s preferencijalnim glasovima, jer je u V. izbornoj jedinici išao u pohod na Sabor s posljednjeg, 14. mjesta. Osvojio je 3738 glasova, gotovo pet puta manje od Jandrokovića. Culej je i na prošlim izborima išao s počasnog 14. mjesta, no tada je uspio osvojivši čak 9262 glasa. Triput više nego jučer!

Domovinski pokret kao azil HDZ-ove tvrde desnice

Na koncu, na listi u VI. izbornoj jedinici, s Božinovićem na čelu, s posljednjeg je mjesta saborski mandat lovio Plenkovićev unutarstranački politički antipod Miro Kovač, koji je u ožujku uvjerljivo izgubio na izborima za predsjednika HDZ-a. On je, pak, osvojio 2229 glasova. Šest puta manje od Božinovića, ali i šest puta manje od samoga sebe na izborima 2016. kada je, kao kandidat u IX. izbornoj jedinici (HDZ-ovoj izbornoj utvrdi) osvojio 12.751 preferencijalni glas. Postavljanjem njega i Culeja na liste Plenković ih je stavio u tešku, biti ili ne biti poziciju, a ujedno je pokazao makar hinjenu širinu i otvorenost. Time je Plenković, barem na neko vrijeme, raščistio ne s "tuđmanovskim" nego s "karamarkovskim" HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ više nije mjesto za tvrde desničare. Njihov rezervni položaj i svojevrsni azil postao je Domovinski pokret Miroslava Škore. Škorin plan vraćanja "okupiranog" HDZ-a da bi stranka bila vraćena na "tvorničke postavke", izjalovio se. Pritom se zaboravlja da je i onaj izvorni Tuđmanov HDZ iz 1990-ih bio široki pokret koji je, prosto rečeno, kadrovski objedinjavao spektar "od udbaša do ustaša" preko tehnomenadžera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo