HDZ UZVRAĆA UDARAC MOSTU: / Počela je panična operacija Karamarka i ekipe sa samo jednim ciljem

Image
Foto: Pixsell, Slavko Miždor

Božo Petrov u utorak se navečer sastao i s premijerom Tihomirom Oreškovićem i priopćio mu svoju odluku o izglasavanju nepovjerenja Tomislavu Karamarku, piše Jutarnji list.

27.5.2016.
9:03
Pixsell, Slavko Miždor
VOYO logo

Najprije su se u ponedjeljak poslijepodne u sjedištu stranke sastali Mostovi ministri, saborski zastupnici i članovi Nacionalnog vijeća Mosta. Zaključak, s kojim se složila velika većina, a predložio ga je Božo Petrov, bio je da će Most tražiti od šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Sabora Tomislava Karamarka da sam podnese ostavku. Ako se to ne dogodi, Most će u Saboru glasovati za Karamarkov opoziv.

ŠTO ĆE SE DOGODITI? Ovo je šest mogućih raspleta dramatične krize vlasti koja se upravo događa u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnja Petrovu

U utorak ujutro, nekoliko sati prije sjednice užeg kabineta Vlade, Petrov priopćava stav Mosta Karamarku, koji je, tvrde Mostovi izvori, bio iznenađen takvom odlukom. "Tvoji ministri sigurno neće htjeti napustiti svoje fotelje jer ako glasate protiv mene, idemo na izbore. Most sigurno neće biti jedinstven", navodno je prijetio Karamarko Petrovu.

Image
KARAMARKO PRIJETIO PETROVU: /

'Ako glasate protiv mene, idemo na izbore! Most neće biti jedinstven'

Image
KARAMARKO PRIJETIO PETROVU: /

'Ako glasate protiv mene, idemo na izbore! Most neće biti jedinstven'

Petrov se u utorak navečer sastao i s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje Jutarnji, u utorak su se u Zagrebu sastali glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i politički tajnik stranke Tomislav Čuljak. Njih su se dvojica nalazili u utorak i u srijedu.

"Stranka je iznad svega i iznad bilo kojeg pojedinca i treba je sačuvati", navodno je rekao Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, u utorak je trajala i panična operacija u HDZ-u samo s jednim ciljem: kako presložiti vladajuću većinu u Saboru. Navodno su zvali i neke manjinske zastupnike. Spominje se ime Milorada Pupovca, koji ga je navodno odbio.

Slobodan dan za rođendan

Srijeda donosi nove detalje u ovoj dramatičnoj operaciji micanja Karamarka. On se nije pojavio na sjednici Vlade, a jedno od objašnjenja je bilo da je uzeo slobodan dan jer mu je rođendan.Već tada je bilo jasno da Kamarko nije došao na sjednicu Vlade jer mu se sprema smjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krizni stožer u Trnjanki

Istoga dana, u popodnevnim satima, Karamarko je viđen u restoranu Trnjanka. N1 televizija objavila je fotografije. Iako iz HDZ-a tvrde da je Karamarko samo slavio rođendan u krugu svojih najbližih prijatelja, u ovoj napetoj političkoj drami sigurno su raspravljali i o budućnosti HDZ-a. Uz njega su bili njegov posebni savjetnik za ekonomiju Martin Pastuović, ministar obrane Josip Buljević te zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević Tigar.

Dvije pressice na blagdan

HDZ-ovci su u četvrtak sazvali dvije konferencije za novinare; u 14.30 sati održao ju je relativno nepoznati zastupnik HDZ-a Željko Fiolić koji je govorio o navodnom namještanju poslova za suprugu HNS-ova predsjednika . Poručio je i da je Vlada stabilna. U 17.30 novinarsku konferenciju je održao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić koji je poručio da njegova stranka neće pristati na nikakve ucjene ni ultimatume te je poručio da HDZ ne izlazi iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov se obraća javnosti u podne

Nakon toga su Večernji i Jutarnji objavili intervjue sa šefom Mosta koji je potvrdio kako je njegova stranka donijela odluku da Karamarko mora otići iz Vlade, a ako to ne učini da će Most biti za njegov opoziv.

Iz Mosta su potvrdili da će Petrov konferenciju za medije održati danas u 17,30 sati, nakon što se Vlada na telefonskoj sjednici očituje o prijedlogu za opoziv Tomislava Karamarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o dramatičnoj krizi vlasti pročitajte OVDJE

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo