HDZ PLANIRA RASPUŠTANJE SABORA DO 22. SVIBNJA: / Već se naveliko šuška kako će Plenković podijeliti mjesta na listama

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL/EU2020HR

Dio HDZ-ovaca vjeruje da će Plenković, kao i na izborima za EU parlament, na liste staviti ljude u koje se pouzdaje

6.5.2020.
8:44
Marko Prpic/PIXSELL/EU2020HR
VOYO logo

HDZ se ubrzano priprema za parlamentarne izbore koji će se vjerojatno održati na jednu od tri srpanjske nedjelje. Jutarnji piše kako će se Sabor raspustiti do 22. svibnja, nakon što se izabere novi glavni državni odvjetnik i izglasa rebalans proračuna. Sugovornik Jutarnjeg iz HDZ-a rekao je jučer kako je Zakon o obnovi Zagreba od potresa pod velikim upitnikom te je moguće da zasad od toga ne bude ništa.

"Ovaj petak nema glasovanja, tako da smo sljedeći tjedan još sigurno u sabornici. Mislim da će do raspuštanja doći 15. svibnja, a najkasnije 22. svibnja ako idemo na izbore u srpnju", rekao je HDZ-ovac. Isti također navodi kako se u HDZ-u najviše govori o datumima 5. i 12. srpnja te 19. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DIP je već počeo pripreme

Plenkoviću sva tri odgovaraju pa će vjerojatno s tim prijedlogom ići Zoranu Milanoviću, za kojeg ne očekuju da će oko toga raditi probleme. DIP je jučer potvrdio da je počeo s pripremama za izbore, no kako će izgledati provedba, s obzirom na epidemiju koronavirusa, još se ne zna.

Na koalicijskom sastanku jučer razgovora o datumu izbora nije bilo, pričalo se o rebalansu proračuna i nasljedniku bivšeg šefa DORH-a Dražena Jelenića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da epidemiološki uvjeti budu primjereni održavanju parlamentarnih izbora. Kad se steknu takvi uvjeti, jasno da ćemo izbore održati. Hoće li biti krajem lipnja, u srpnju ili kolovozu, mislim da je vrlo mala razlika", rekao je Branko Bačić.

Image

06.04.2020., Zagreb - Sredisnjica HDZ-a. Sjednica Predsjednistva HDZ-a. Branko BAcic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

"Ponovit ću stav HNS-a i moj osobni - izbori što prije, jer se ozbiljne odluke moraju donositi, gospodarstvo ne može čekati zato što nekoj politici to odgovara. Neka građani odluče, a ne da ih mi uvedemo u situaciju koju nisu sami birali", izjavio je HNS-ov Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već su poznate neke uloge

U HDZ-u se već znaju neke uloge za izbore. Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća za voditelja izbornog stožera imenovan je Gordan Jandroković, zamjenik će mu biti državni tajnik iz Ministarstva državne imovine Krunoslav Katičić, blizak prijatelj premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, piše Jutarnji.

Image

17.04.2020., Zagreb - Nastavak 16. sjednice Hrvatskog sabora. Zastupnici u Hrvatskome saboru glasali su prvi put i rucno i elektronickim putem te iz nekoliko prostorija - o raspravljenim tockama dnevnog reda, medju kojima i o prijedlogu zakona o zastiti od zaraznih bolesti i prijedlogu zakona o provedbi ovrhe na novcanim sredstvima. Gordan Jandrokovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar zaštite okolišta i energetike Tomislav Ćorić imat će ulogu koordinatora izrade izbornog programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će složiti liste?

U kuloarima se već naveliko šuška i nagađa tko će sve dobiti mjesto na listama. Dio HDZ-ovaca vjeruje da će Plenković, kao i na izborima za EU parlament, na liste staviti ljude u koje se pouzdaje.

"I na posljednjim parlamentarnim izborima na listama je bilo njemu bliskih ljudi, ali su prošli nezapaženo jer su bili pri dnu liste, a sada će vjerojatno završiti na prvim pozicijama. Plenković je sada ohrabren uspjehom na unutarstranačkim izborima pa vjerojatno neće raditi puno kompromisa, iako će morati paziti da zadovolji županijske šefove koji će mu biti važni za kampanju", rekao je jedan HDZ-ovac koji procjenjuje da se na listama sigurno neće naći Miro Kovač i Milijan Brkić, no vjeruje da bi za Davora Ivu Stiera i Tomislava Tolušića ipak moglo biti mjesta na listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u kažu kako će u prvoj izbornoj jedinici, kao što je i dosad bio slučaj, na prvom mjestu biti šef Andrej Plenković, dok bi u drugoj jedinici nositelj mogao biti glavni tajnik Gordan Jandroković.

I Beroš će dobiti mjesto na listi?

"Mislim da će treća izborna jedinica pripasti ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, a u četvrtoj će listu predvoditi župan i potpredsjednik stranke Ivan Anušić. U sedmoj bi to mogao biti ministar branitelja Tomo Medved, u osmoj ministar prometa Oleg Butković, a u desetoj ministar obrane Damir Krstičević", procjenjuje izvor iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti vjeruje kako će jedna od pozicija na petoj, šestoj i devetoj izbornoj jedinici pripasti Viliju Berošu, a ne isključuje ni da se kao nositeljica pojavi nova potpredsjednica HDZ-a Zdravka Bušić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo