na komemoraciji / HDZ-ovac koji je dizao desnicu može dobiti 10 godina zatvora: 'Djelo je u razini ubojstva ili oružane pljačke'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
18.5.2018.
10:39
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

HDZ-ovcu uhićenom tijekom Blajburške komemoracije, Anđelku Bosančiću dodijeljen je odvjetnik po službenoj dužnosti, javlja Slobodna Dalmacija. 

Ovaj bivši čelnik Općinskog vijeća Dugopolja četvrtak je proveo u pritvoru kod Klagenfurta, a njegov austrijski odvjetnik dr. Thomas Romauch javlja da je HDZ-ovac optužen zbog dizanja desnice u zrak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je u pri prvom ispitivanju Anđelko Bosančić nijekao dizanje desnice, nakon predočenja policijskog zapisnika priznao je kazneno djelo uz obrazloženje da nije ništa loše mislio te da mu je jako žao zbog svega, rekao je njegov odvjetnik Romauch.

Pokušao je policiji objasniti da je član Hrvatske demokratske zajednice, demokrat, lokalni dužnosnik te da je došao u Bleiburg kao predstavnik svoje općine, koja mu je i platila put. Kao povod za sve, glasnije pjevanje i dizanje ruke, navodi pjesmu koju često koriste na svojim stranačkim skupovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud mora u roku od 14 dana odlučiti ostaje li Bosančić u pritvoru, nakon čega slijedi suđenje. Romauch najprije želi svog klijenta izvući iz pritvora i osigura mu smještaj u Austriji, gdje bi pričekao prvo saslušanje pred sudom uz jamstvo austrijskom pravosuđu da neće napustiti državu. 

Ovo kazneno djelo je u razini ubojstva ili oružane pljačke pred saveznim pravosuđem, stoga se njegov odvjetnik nada da će ostati na lokalnoj razini. „To je sve posljedica negativnih iskustava koja je Austrija imala s Hitlerovim dobom i njegovim naslijeđem“, objašnjava dr. Thomas Romauch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Austriji kazne za veličanje nacističkog režima vrlo rigorozne i kreću se i do 10 godina zatvora. No, Romauch  smatra da se to ne bi smjelo dogoditi u ovom slučaju.

Austrijski sud u Klagenfurtu ne želi dati nikakve podatke kad bi Bosančić mogao izaći pred suca niti koliko će ga zadržati u pritvoru. Osim njega, u zatvoru se nalazi još petero Hrvata i jedan Slovenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Anđelko Bosančić saznajte u našem prilogu.

>> VIDEO Tko je HDZ-ovac iz Dugopolja uhićen na Bleiburgu? 'Na svakom skupu san bija s njim, nikad nije podiga ruku'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo