'HASANBEGOVIĆEVE IZJAVE PRLJAJU UGLED ZEMLJE': / Uzbuna zbog uskrate novca novinama talijanske manjine

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek
28.4.2016.
17:51
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Zabrinutost za sudbinu novina talijanske manjine koje već 70 godina izlaze u Rijeci, među ostalima su izrazili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te ugledni talijanski i hrvatski književnik i novinar Giacomo Scotti.

Image
NOVI UDAR MINISTRA HASANBEGOVIĆA NA MEDIJE: /

Prijeti gašenje listu koji neprekidno izlazi više od 70 godina

Image
NOVI UDAR MINISTRA HASANBEGOVIĆA NA MEDIJE: /

Prijeti gašenje listu koji neprekidno izlazi više od 70 godina

"Gdje su multikulturalnost i multietničnost?"

"La Voce del popolo je više od novine. La Voce del popolo je pitanje odnosa matične države prema autohtonoj nacionalnoj manjini. Ako pomoć u financiranju lista nije u nadležnosti Ministarstva kulture, onda je valjda u nadležnosti nekog drugog ministarstva. Ne može se nešto što je dogovoreno i planirano izbacivati iz proračuna preko noći. Ako ćemo biti demokratska i pravna država, ne mogu se s promjenama vlasti mijenjati stečena prava. Puna su nam usta manjina kada nam treba demokratski folklor, a kada većinski narod treba pokazati razumijevanje prema manjinskim pitanjima i pravima, onda se smanjuju dotacije", kazao je župan Komadina zapitavši se gdje su sada multikulturalnost i multietničnost u koju se svi zaklinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Duško Marušić

Negativan odnos Vlade prema talijanskoj manjini

Izjavom ministra Hasanbegovića da su sredstva za La Voce del popolo srezana na pola, a da ih za Edit ubuduće neće ni biti preko Ministarstva kulture, zgrožen je i Scotti, bard talijanske nacionalne zajednice.

"Ni u bivšoj Jugoslaviji, ni u godinama nakon rata, kad je zemlja bila polusrušena i ekonomski u teškom stanju, nitko nije dovodio u pitanje škole i novine talijanske zajednice u Istri i na Kvarneru. Sad kad se Hrvatska nalazi unutar Europske unije, izjave poput ove ministra Hasanbegovića prljaju ugled zemlje u Europi i svijetu", kazao je Scotti ističući kako sadašnja hrvatska Vlada izražava negativan odnos prema jednoj manjini koja se u ovoj situaciji nema snage braniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Briga o talijanskoj manjini dužnost je hrvatske države. I zbog krize u Italiji smanjena su sredstva, pa sam zabrinut što će dalje biti", kazao je Scotti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo