SABOR / Grmoja brani Petrova koji je u imovinsku karticu upisao stari iznos plaće: 'Greške se događaju, ispravit će to'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Također je komentirao kredit od više od 16.000 kuna koji otplaćuje predsjednik Mosta Božo Petrov

20.3.2019.
13:35
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Uoči saborske rasprave o konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma Klub zastupnika Mosta zatražilo je u srijedu stanku zbog zahtjeva za tumačenjem saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav jesu li ispunjeni uvjeti za raspravu s obzirom na povratno djelovanje pojedinih odredbi tog zakona.

Robert Podolnjak (Most) rekao je da zastupnici nisu dobili obrazloženje opravdanosti povratnog djelovanja pojedinih odredbi zakona tražeći tumačenje Odbora tvrdeći da je time prekršen Poslovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno je koja je namjera Ministarstva uprave i ministra Lovre Kuščevićča, prvi cilj je onemogućiti referendum a drugi cilj povećati iznos koji bi HDZ trebao potrošiti na europskim izborima. Zato se krši procedura, zato se ide mimo svih pravila", ustvrdio je Nikola Grmoja (Most).

"Za vladajuće je samo mrtav referendum dobar referendum", dodao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući su odbacili da je prekršen Poslovnik. "Mislim da se ovdje koristi medijska pozornost kako bi se plasirane teze koje ne stoje", kazao je Tomislav Sokol (HDZ) istaknuvši da se povećanjem sredstava za kampanju želi potaknuti građane na veće uključivanje u europske izbore. Odbacio je i da se zakonom žele ograničiti referendumi.

Zahtjevu za stankom pridružio se i Klub SDP-a i Klub Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davor Bernardić (SDP) upito je HDZ-ovce koji im je motiv dizanja troškove kampanje s 1,5 na 4 milijuna kuna. "Odkud vam novci, odkud vam pare, jel' možda iz crnih fondova...od kuda novci ministrici Žalac?, upitao je.

Imamo šizofrenu situaciji da oni koji su članovi Vlade napadaju samu Vladu

Komentirajući dvije kolone koje će i ove godine biti na komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, Nikola Grmoja je rekao kako je riječ o šizofrenoj situaciji u kojoj članovi Vlade napadaju samu Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo šizofrenu situaciji da oni koji su članovi Vlade napadaju samu Vladu. U Drugom svjetskom ratu niste mogli biti istovremeno i u ustašama i u partizanima - evo, očito neki mogu", rekao je.

Milorad Pupovac i nacionalne manjine napadaju Vladu da se nedovoljno bori protiv širenja fašizma u društvu, a istovremeno sjede u toj Vladi. Ne žele biti u u koloni s tom Vladom, a podržavaju je svakog petka u Saboru", istaknuo je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je komentirao kredit od više od 16.000 kuna koji otplaćuje predsjednik Mosta Božo Petrov.

"Da se ponaša kao ostali, kao HDZ-ova zlatna mladež, da je imao roditelje kao Gabrijela Žalac, ne bi trebao imati toliko kredita. Čovjek vraća kredite, kupio je Ford fokus iz 2013. i uzeo kraći rok otplate", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako je Petrovu greškom u imovinskoj kartici ostao iznos stare plaće, iako je unosio promjene.

"Bila je greška kad je mijenjao, koju će ispraviti. Njegova je plaća javna kao potpredsjednika Sabora. Greške se događaju", kaže Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulja zanima zašto je Gaženica dana u koncesiju za samo 1,5 milijuna kuna

Saborsku raspravu o EU uredbi o lučkim uslugama Mostov zastupnik Miro Bulj iskoristio je u srijedu kako bi upitao čiji je bio interes da se luka Gaženica u koju je uloženo više od 2 milijarde kuna da u koncesiju turskoj tvrtki na 20 godina za 1,5 milijuna kuna godišnje.

“Zbog čega je nešto gdje je država uložila 2 milijarde i 200 milijuna kuna dano nekome u koncesiju na 20 godina za milijun i pol kuna godišnje?", upitao je Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković odgovorio je da u luci Gaženica nije bilo nikakve povrede postupka te da je koncesionar odabran u transparentnom i zakonitom postupku.

"Onaj koji tvrdi da je taj postupaka bio netransparentan, da je takav da smo nekome nešto dali, ne govori istinu", naglasio je. Dodao je da je prihod od 1,5 milijuna kuna fiksni dio te da postoji i varijabilni dio koji uvelike premašuje taj iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grozdana Perić (HDZ) pojasnila je da od 24 tisuće kvadrata terminala Gaženica dvije trećine koristi koncesionar, te da koncesionar osim koncesije plaća i troškove održavanja. "Stalna godišnja naknada je milijun i 628 tisuća kuna plus 12 posto bruto prihoda putničkog prometa po putniku i 6 posto od bruto prihoda teretnog i drugog gospodarskog prometa luke. Dakle, sve je to dodatno uz ovih milijun i 628 tisuća", rekla je.

Branko Bačić (HDZ) istaknuo je da Gaženica nije samo putnički terminal koji je koncesioniran nego puno više od toga. "Gaženica je ribarska luka, Gaženica je teretna luka, Gaženica je prije svega luka koja je u funkciji prometnog povezivanja otoka Zadarske županije i koja je omogućila još kvalitetnije prometno povezivanje hrvatskih odnosno otoka u Zadarskoj županiji", naglasio je i dodao da je u tom kontekstu ulaganje od dvije milijarde kuna u Gaženicu opravdano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir Bunjac (Živi zid) upozorio je pak u raspravi na otpor građana izgradnji luke Perna na Pelješcu, na što mu je Butković odgovorio da se kroz Operativni program konkurentnost i kohezija financira niz izgradnja luka na Jadranu i da je dosad potpisano sedam takvih ugovora ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna te da su prijavitelji tih projekata županijske lučke uprave.

Ministar je pozvao nezadovoljne građane Pelješca u ministarstvo  na razgovore  naglasivši da "neće gurati projekte koji nemaju jedinstvenu potporu na terenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače uredbu EU-a o uspostavi okvira za pružanje lučkih usluga i zajedničkih pravila o financijskoj transparentnosti luka zastupnici su podržali. Tim aktom stvara se jedinstven, jasan i transparentan europski zakonodavni okvira za financiranje i naplaćivanje lučkih usluga i upotrebu lučke infrastrukture, kazao je Butković. U Hrvatskoj se navedena uredba odnosi na luke Rijeka, Pula, Šibenik, Zadar, Split, Dubrovnik i Ploče.

Bunjac: Stvaraju se podjele u društvu

Branimir Bunjac (Klub Živog zida) pozdravio je Vladinu odluku otpisu dugova pojedinim kategorijama stanovništva primjerice braniteljima upitavši zašto to ne učine svima koji ih ne mogu vraćati zbog bolesti ili teške materijalne situacije, jer se stvaraju podjele u društvu što nije dobro. Zašto se to čini upravo sada prije izbora, kupuju li se glasovi i vodi kampanja proračunskim novcem, upita je Bunjac. Podsjetio je kako se neki ne mogu riješiti duga ni kada umru pa ostaje njegovim nasljednicima, a drugima se dug oprašta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se dug ne oprosti bolesnim umirovljenicima i tvrtkama, upitao je Bunjac upozorivši da oni vraćaju kredite sa valutnom klauzulom, kamate višestruko premašuju glavnicu te imamo ogroman porezni dug. Ne mogu se otplatiti ni unutarnji ni vanjski dug koji je većim dijelom nastao nelegalno, ustvrdio je Bunjac za kojeg HNB nije ni narodna ni banka nego mjenjačnica deviza u kune koja je izdajničkom politikom predana stranim bankama.

Zekanović: Sabor propustio obilježiti sv. Josipa

HRAST-ov Hrvoje Zekanović kazao je u stanci za slobodan govor kako je Hrvatski sabor 1867. proglasio svetog Josipa zaštitnikom hrvatskog naroda i države, ali ga je Sabor jučer propustio obilježiti, a potom je skrenuo na ideološke teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega Nenad likuje nad žrtvama Bleiburga i Križnog puta, ali su mu oči pune suza kada treba obilježiti jasenovačke žrtve, zaboravljajući da je i nakon 1945. tamo postojao logor i da su nastavljena ubijanja. Svaki zločin treba osuditi pa i četnički, i svaka žrtva je jednako vrijedna", istaknuo je Zekanović.  Dodao je kako se ignoriraju zločini počinjeni pod četničkom kokardom i crvenom zvijezdom petokrakom a ustvrdio je i kako SDP-ovac Nenad Stazić nije osudio četništvo niti su se od njega mogli čuti riječi Domovinski rat. Podsjetio je na partizanski zločin u selu Zrinj  iz kojeg su, kaže, protjerali Hrvate, oduzeli im imovinu i predali Srbima, te poručio kako hrvatska država to ne spominje. 

Mrak Taritaš: Od Sveučilišta ne treba raditi cirkus

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Glas - HSU) osvrnula se na inicijativu za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkog sveučilišta zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću napominjući kako nije praksa da se dodjeljuje aktivnom političaru. Čudi je, kaže, i to što rektor Damir Boras u tome ne vidi ništa sporno. "Prijedlog za dodjelu dala je Muzička akademija, jer je gradonačelnik Bandić radio svoj posao, izgradio zgradu novcem građana pa bi možda mogli očekivati i da Građevinski fakultet predloži isto nakon što se dovrši  remetinečki rotor", ustvrdila je ironično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštujući autonomiju sveučilišta Mrak Taritaš je poručila kako od njega ne treba raditi cirkus, jer se financira novcem građana.

Željka Josić (Klub HDZ-a) rekla je kako se hrvatsko društvo sve više senzibilizira za problem nasilja u obitelji. Najčešće se muškarci zlostavljači, žene žrtve, a često i djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne prijavljuje se svako nasilje, procjenjuje se da na jedno prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih i to najčešće zbog straha i nepovjerenja u institucije", rekla je Josić.

Navela je i kako u Hrvatskoj postoji 19 objekata za smještaj i 6 SOS telefona što nije dovoljno. Napomenula je i kako se do kraja godine očekuje otvaranje još 6 sigurnih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strenja čestitala Svjetski dan socijalnog rada

Ines Strenja (Klub Mosta)  u povodu Svjetskog dana socijalnog rada čestitala je svim zaposlenicima i pohvalila njihov rad u teškim uvjetima, jer pružaju usluge svojim stručnim, odgovornim, nesebičnim radom i angažmanom, skrbe za više od 500.000 korisnika, rješavajući probleme osoba s invaliditetom, ovisnosti, zlostavljanja i nasilja koja su u porastu. Socijalni rad pod utjecajem je ekonomske situacije i jako je centaliziran, upozorila je. 

Dragana Jeckov (Klub SDSS-a) iznijela je podataka kako su među nezaposlenima 54,5 posto žene koje imaju lošiji položaj na tržištu rada i susreću sa se  diskriminacijom i socijalnom isključivošću, pohvalivši Vladin program zapošljavanja "Zaželi".

HSS i Demokrati se ujedinili u zajednički Klub zastupnika

Predsjednici HSS-a i Demokrata Krešo Beljak i Mirando Mrsić izvijestili su u srijedu kako su te dvije stranke sklopile sporazum o osnivanju zajedničkog saborskog kluba koji će se zvati Klub HSS-a i Demokrata, a  kroz koji će nastaviti dosadašnju uspješnu suradnju te predlagati konkretne mjere za boljitak Hrvatske.

Beljak je izrazio je zadovoljstvo jer je, kako je rekao, Mrsić prepoznao Klub HSS-a kao mjesto svog budućeg rada te istaknuo da je to poruka kako Amsterdamska koalicija ima za cilj okupljanje svih progresivnih snaga i pojedinaca koji žele biti napredno lice Hrvatske.  „Nadam se da će ovaj potez naše dvije stranke slijediti i ostale stranke opozicije kako bismo zajednički došli do cilja, a cilj je preuzimanje odgovornosti za budućnost Hrvatske i rješavanja svih onih koji su doveli do toga da naša Hrvatska, ne samo da stagnira, nego iz dana u dan tone sve dublje i dublje“, poručio je Beljak sa konferencije za novinare u Hrvatskom saboru.

To je, kako je kazao, nastavak dosadašnje uspješne suradnje. "Sada će to biti na jednoj višoj razini kroz zajednički rad u Saboru. Puno je tema za koje ćemo predložiti konkretne mjere“, najavio je Beljak.

Mrsić: Nastavak suradnje unutar Amsterdamske koalicije

Mrsić je istaknuo da su Demokrati stranka dijaloga koja okuplja, a ne razdvaja. „Formiranje zajedničkog Kluba HSS-a i Demokrata vidim kao nastavak suradnje unutar Amsterdamske koalicije i priliku da pred Sabor stavimo nove prijedloge zakona koji će pokazati smjer u kojem želimo voditi Hrvatsku“, kazao je Mrsić, dodavši da je glas za Amsterdamsku koaliciju glas protiv vladajućih elita. „Ovo je još jedna mogućnost da promoviramo ideje lijevog centra, da predlažemo zakone koji će rješavati probleme građana i ovo je tek početak okupljanja u Saboru. Očekujem da će nam se pridružiti i druge kolege koji će shvatiti da je jedini način da se s vlasti skine ovakav reakcionarni HDZ da se okupimo“, apelirao je Mrsić.

„Glas za Amsterdamsku koaliciju je glas za otvorenu Hrvatsku koja nudi napredno lice, a protiv HDZ-a, protiv bahatog premijera koji podržava ministricu koja 1003 dana vozila bez vozačke dozvole, protiv ministra zdravstva koji smatra da se od rada ne obolijeva i protiv ministra Pavića koji jedino zna slušati briselske birokrate umjesto da sluša svoje građane“, zaključio je Mrsić poručivši da će građanima predložiti novi smjer i novo lice Hrvatske.

Mrsić: Počasni doktorat M. Bandiću sramota za Sveučilište

Počasni doktorat Milanu Bandiću Mrsić je ocijenio sramotom za Sveučilište u Zagrebu. „Obrazloženja za dodjelu titule je očito smokvin list da se pokriju neke druge zasluge. Ako je Bandić zaslužan za izgradnju Muzičke akademije, onda počasni doktorat treba dati svim građanima Zagreba koji su izdvojili svoje novce za poreze i prireze, a njihove novce troši Bandić. Nadam se da će proraditi pamet među članovima Senata i da taj počasni doktorat ipak neće biti dodijeljen“, poručio je Mrsić.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo