JOŠ SU U PRITVORU / Grlić Radman o Hrvatima u Zambiji: 'Ako bude potrebno osigurat ćemo im novac i hranu, no nisu tražili sredstva za jamčevinu'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima

14.2.2023.
15:40
Josip Regovic/PIXSELL/EU2020HR
VOYO logo

 Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazao je u utorak da osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji pod optužbom da su pokušali trgovati djecom nije tražilo pomoć u prikupljanju jamčevine za obranu sa slobode. 

Grlić Radman je na konferenciji za medije, nakon sastanka s brazilskim kolegom Maurom Luizom Ieckerom Vieirom u Zagrebu, kazao kako hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva mogu hrvatskim državljanima odobriti financijska sredstva ako trenutno nemaju novce za povratnu kratu, putni list u slučaju gubitka putovnice i sl., pod uvjetom da potpisom jamče da će novac vratiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ovdje nitko nije od nas tražio novac za jamčevinu“, odgovorio je Grlić Radman na pitanje novinara jesu li Hrvati pritvoreni u Zambiji tražili novac za jamčevinu.

Image
PALA JE ODLUKA /

Odobrena jamčevina Hrvatima u Zambiji: Branit će se sa slobode!

Image
PALA JE ODLUKA /

Odobrena jamčevina Hrvatima u Zambiji: Branit će se sa slobode!

„Ako traže hranu, potrepštine, to im treba osigurati. To je minimalno što možemo. Najvažnije je da konzularna služba brine o njihovom statusu kao zatvorenika i da im se organizira pravično suđenje“, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno uhićeni u zračnoj luci

Osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima bit će pušteno da se brane sa slobode kad ispune zadane uvjete, odlučio je u utorak sud u Ndoli, potvrđeno je Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je sud povukao prvu optužnicu i naložio im da napuste zemlju, oni su prošli tjedan ponovno uhićeni u zračnoj luci jer je zambijski imigracijski ured u međuvremenu podigao novu. Novost je da je ovaj put podignuta optužnica i protiv službenice imigracije u zračnoj luci Ndola.

Na novom ročištu za četiri para u Ndoli, gradu na samoj granici s DR Kongom, nova sutkinja Jene Bwala odredila je danas da se oni mogu braniti sa slobode kad ispune zadane uvjete, predaju putovnice, polože jamčevinu i dokažu da imaju regulirano boravište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilski ministar bivši veleposlanik u RH

Grlić Radman je kazao kako su on i brazilski kolega na sastanku u utorak izrazili „obostrano zadovoljstvo ukupnim bilateralnim odnosima dviju zemalja“ te su razgovarali o mogućnosti jačanja suradnje, pogotovo u gospodarskom području.

Prije konferencije za medije potpisani su i sporazumi o suradnji u području obrazovanja i kulture koje su s hrvatske strane potpisali resorni ministri Radovan Fuchs i Nina Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mauro Luiz Iecker Vieira, koji je prethodno od 2010. do 2012. bio brazilski veleposlanik u Hrvatskoj, kazao je da je proveo “skoro tri divne godine (u Hrvatskoj) i u osobnom i u profesionalnom smislu“.

„Istina je da Brazil i Hrvatska imaju puno toga zajedničkog“, dodao je Vieira koji je obnašao i ranije dužnost ministra vanjskih poslova Brazila od 2015. do 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i hrvatsku dijasporu u Brazilu koja je „dala velik doprinos našem kulturnom okruženju“.

Ovo je prvi Vieirin bilateralni inozemni pojest otkako je šef brazilske diplomacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo