'TO SAD VIŠE NEMA VEZE S NOGOMETOM' / Grčki novinar poslao poruku Hrvatima: 'Ako ste Hrvat i ljetujete ovdje, dobro to kamuflirajte...'

Image
Foto: Profimedia

'Situacija se iz sata u sat mijenja, mijenja se zapravo iz minute u minutu i stalno se doznaju nove - neke prave, a neke neprovjerene informacije o incidentu'

8.8.2023.
21:29
Profimedia
VOYO logo

"Ako ste Hrvat i trenutačno ste na ljetovanju u Grčkoj, dobro to kamuflirajte, ne ističite se i ne pokazujte odakle ste, posebno ako ste na odmoru s obitelji", dobronamjerna je poruka koju je hrvatskim građanima iz grčke metropole uputio Georgious Mazias, novinar i direktor grčkog dnevnog sportskog lista, prenosi Jutarnji list.

Mazias je istinski zabrinut za ono što se događa u Ateni i zbog onog što potencijalno tek slijedi poslije tragičnog ubojstva grčkog navijača AEK-a s kojim je Dinamo trebao odigrati utakmicu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Javnost će stvoriti netrpeljivost prema Dinamu'

Grčki se mediji nadmeću u ocrnjivanju Dinama, njihovih navijača i Hrvatske općenito nakon što su navijači Dinama unatoč zabrani doputovali u Grčku i izazvali ili bili dijelom kaosa u kojem je potvrđena smrt nesretnog 29-godišnjaka Michalisa Katsourisa.

"Situacija se iz sata u sat mijenja, mijenja se zapravo iz minute u minutu i stalno se doznaju nove - neke prave, a neke neprovjerene informacije o incidentu u kojem je, nažalost, izgubljen jedan mladi život. Tijekom jutra u utorak mnogi su novinari po zadatku otišli u "Nea Filadelfeia", u dio grada gdje se zločin dogodio, a ljutiti navijači AEK-a napali su ih i razbili im kamere. Mnogi su jako bijesni i traže nekakvu odmazdu. Bojim se da na ovome neće stati i da će ova priča imati nastavak. Možda ne sada i odmah, ali navijačka "kultura" ne prašta i ne zaboravlja", navodi Mazias.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, čini se da sve to nije ograničeno na navijače AEK-a, inače "prirodno" ljevičare koji imaju loše odnose s Dinamovim navijačima koji su na glasu kao desno orijentirani. Kako sada stvari stoje, mediji, društvene mreže i javnost nesvjesno će stvoriti netrpeljivost prema Dinamu i njihovim navijačima, ali i Hrvatima općenito", kaže te dodaje da "to sad više nema nikakve veze s nogometom".

Image
DAO SVOJ SUD /

Antolić otkrio tko je prvi krivac za nerede u Grčkoj: 'Boysi nisu kadri tako nešto napraviti'

Image
DAO SVOJ SUD /

Antolić otkrio tko je prvi krivac za nerede u Grčkoj: 'Boysi nisu kadri tako nešto napraviti'

"To sad više apsolutno nema nikakve veze s nogometom. Mi smo u Grčkoj, opet nažalost, cijelo vrijeme pod nekim tenzijama kad je nogomet u pitanju; svako malo događaju se slične stvari, no ovo je prvo ubojstvo ili smrtni slučaj koji ima internacionalni karakter te je dobio ozbiljniju dimenziju", nastavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za očekivati je i nadati se da se ništa loše neće događati niti da će netko od hrvatskih građana nastradati, no u Ateni i cijeloj Grčkoj stvorena je upravo takva "klima". Ono najgore ipak treba očekivati i potrebno je "puhati na hladno" kad se to već nije učinilo ranije jer su i vrapci na granama znali da navijači Dinama ipak putuju u Atenu.

'Sve to skupa više nema smisla'

"Sve je u potpunosti ludo, vlada pravi kaos. Naravno, ne u konkretnom smislu, ne događaju se novi neredi, već u glavama ljudi. Komentari su začuđujuće negativni, mnogi traže neki vid "osvete". Sve skupa ima dodatnu širinu jer su u priču uključene navijačke skupine i "strukture" iz Srbije s kojima su one iz Hrvatske, ali i Grčke ili u bratskim ili u "ratničkim" odnosima", govori dalje Mazias.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navijači Panathinaikosa "dobri" su s onima iz Dinama, PAOK-ovi su s onima iz beogradskog Partizana, Olympiacosovi sa Crvenom zvezdom. Nacije, vjere, "ideološki predznaci", i tako dalje i tako dalje…Sve to skupa više nema nikakvog smisla", zaključio je Mazias.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo