GRČIĆ OTKRIO ŠTO ĆE RESTART KOALICIJA NAPRAVITI ČIM DOĐE NA VLAST: / 'U prvih 7 dana donijet ćemo 5 ključnih mjera'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

SDP-ovi Branko Grčić i Rajko Ostojić predstavili su pet ključnih mjera, pripreme dvaju zakona i četiri reforme iz izbornog programa Restart koalicije

21.5.2020.
20:12
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić i predsjednik stranačkog Središnjeg savjeta Branko Grčić u četvrtak su nakon sjednice Predsjedništva s koordinatorima svih izbornih jedinica izjavili da je program koalicije za izbore spreman, a fokusiran je na pomoć građanima i gospodarstvu.

“Priredili smo izborni program koji predstavljamo od početka godine, a revidirali smo ga u skladu s okolnostima koronakrize”, rekao je Grčić u izjavi novinarima, ocijenivši da je Vlada Andreja Plenkovića krenula u izbore, a da nije napravila ključne stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izbora, u prvih sedam dana nove SDP-ove koalicijske vlade, donijet ćemo pet ključnih mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, najavio je. Pojasnio je da je riječ o produljenju mjera za očuvanje radnih mjesta, direktno kreditiranju za likvidnost malih i srednjih poduzetnika i obrtnika te mjere za građane. Predložili smo, podsjetio je Grčić, desetak ključnih mjera za nezaposlene i socijalno najugroženije, među kojima i jednogodišnji moratorij na kredite i leasing obaveze te minimalna plaća od četiri tisuće kuna.

Image
PREDSTAVLJEN PROGRAM 'RESTART KOALICIJE': /

'Rezat ćemo administraciju, broj županija i općina, ministarstava...'

Image
PREDSTAVLJEN PROGRAM 'RESTART KOALICIJE': /

'Rezat ćemo administraciju, broj županija i općina, ministarstava...'

Priprema dvaju zakona

U SDP-u su, među ostalim, pripremili i Zakon o skraćenju radnog vremena, koji će se financirati iz europskog projekta SURE (instrumenta za suzbijanje rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji) u kojem je rezervirano 100 milijardi eura te Europskoga socijalnog fonda (ESF) iz kojeg se dobivaju bespovratna sredstva. Za mjere financijske pomoći građanima - umirovljenicima, nezaposlenima, socijalno potrebitima spremni smo na trošak od dvije milijarde kuna kako bi se obnovila potražnja čime bi se revitalizaciju gospodarskih aktivnosti, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić je ustvrdio i da je Vlada otišla u izbore, ostavivši Zagreb i njegove stanovnike koji su izgubili domove. Stoga je, poručio je, naš prioritet u prvih sedam dana uputiti u hitnu proceduru Zakon o obnovi Grada Zagreba, po modelu iza kojeg će stati država koja će najvećim dijelom financirati obnovu grada.

Četiri velike reforme

Među prioritetima programa Restart koalicije naveo je gospodarski oporavak i povratak na putanju rasta. Uz to, najavio je i četiri velike reforme - digitalizaciju jer je koronakriza pokazalo koliko je ona važna. Slijedi i, osvoje li vlast, reforma javne uprave, pri čemu je u planu do kraja 2023. godine smanjenje broja gradova na 120 do 140 dok se županije, za sada, ne bi dirale. Agenda Restart koalicije uključuje i reformu zdravstva i, naglasio je Grčić, kao priču svih priča, borbu protiv korupcije u čemu će ključni biti zakon o porijeklu imovine i vraćanje potpune samostalnosti poreznom USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je najavio da su, nakon definiranja programa, u tijeku ‘slatke brige’ oko sastavljanja lista kako unutar stranke tako i s partnerima iz Restart koalicije, pri čemu se još kao s potencijalnima pregovara i s IDS-om, PGS-om i međimurskim županom Matijom Posavcem. O eventualnom izlasku na izbore u 11. izbornoj jedinici, kazao je, odlučit će Predsjedništvo i Glavni odbor stranke koji bi se trebao sastati za dva tjedna kako bi potvrdio program i izborne liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo